Önümüzdeki haftalarda tamamlanması planlanan Şap Aşılama Kampanyasına üreticilerin yardımcı olmaları, kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince zorunludur. Aksi hareket edenler hakkında 2016 yılı için 7 bin 731 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. 
İlimiz Akdeniz ile İç Anadolu arasında geçit bölgesinde olmasından dolayı hayvan hareketleri yoğun olmakta ve bu nedenle de hastalık riski devam etmektedir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" kapsamında son günlerde Türkiye'de görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı bir A tipi Şap virüsü nedeniyle 2016 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyası Karaman’da başlatılmıştır. Ülkemizde yeni görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren bu farklı A tipi Şap virüsüne karşı Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından aşı üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yeni A tipi virüs nedeniyle ülke genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programının başlatılmasına karar verilmiştir.
Halk arasında dabak olarak da bilinen şap hastalığı, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt ve et veriminde yüzde 10-35 arasında verim kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilmektedir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.