Türk siyaset hayatının uzunca bir dönemine tanıklık eden ve bakanlık, başbakanlık yüksek müşavirliği, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı yapan Dr. Vefa Tanır’ın hayatı kitap oldu. Karaman Bilim ve Araştırma Merkezi ile Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayımlanan Vefa Tanır adlı kitap, 2012 yılı Şubat ayında basılarak okurların ilgisine sunuldu.

Kitabın editörlüğünü Karaman Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı ve KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş yürütürken kitap, Siyaset Sosyolojisi yüksek lisans öğrencisi Aliye Kıray tarafından kaleme alındı.

Hazırlık aşaması yaklaşık bir yıl süren kitap, büyük ölçüde Dr. Vefa Tanır’la yapılan röportajlara dayanıyor. Bunun yanı sıra kitap tarihsel kaynaklara ve araştırmalara gönderme yapıyor. Farklı kurum, kuruluş ve kişilerden temin edilen belge ve dokümanlar da kitapta okurların bilgisine sunuluyor.

Vefa Tanır adlı kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, Vefa Tanır Kimdir başlığını taşıyor ve Tanır’ın ailesi, çocukluğu, okul yılları, askerliği, evliliği, kutsal topraklara gidişi gibi alt başlıkları içeriyor. Kitabın ikinci bölümü Hekim Olarak Vefa Tanır başlığını taşıyor ve ilk hekimliği, askeriyede hekimlik, ihtilal sonrası hekimliği gibi alt başlıkları içeriyor. Kitabın üçüncü bölümü ise en kapsamlı bölüm olma niteliği gösteriyor ve Siyaset Adamı Olarak Vefa Tanır başlığını taşıyor. Bu bölümde Vefa Tanır’ın siyasi hayata adım atışından devlet adamlığına son noktayı koyuşuna kadar geçen hayatı, tanınmış ve tanınmamış birçok kişiyi ve bilinen ya da bilinmeyen birçok konu ve olayı da içine alarak zengin bir üslupla okuyucuya sunuluyor.

Vefa Tanır adlı kitap, şimdiden siyaset, tarih, toplumbilimi, edebiyat ve yayıncılık çevreleri tarafından ilgiyle karşılandı. Kitabın, Türk toplum ve siyaset hayatının pek çok alanına ayna tutması ve birçok konuda meraka yol açması tahmin ediliyor.