Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen 
“Manisa’nın Soma ilçesi Eynez bölgesinde bulunan bir kömür madeninde meydana gelen elim faciada 200’ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetmiş, onlarca vatandaşımız da yaralanmıştır. Ülkemizin en ağır madencilik kazalarından olan bu olay, tüm milletimizi kedere boğduğu gibi üniversitemiz camiasında da derin bir üzüntüye yol açmıştır.

Soma’daki faciada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyor; Cenab-ı Allah’tan milletimize ve insanlığa bir daha böylesi acı kazalar yaşatmamasını temenni ediyorum.”

.........
Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan

“Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan bir madende trafonun patlaması neticesinde çıkan yangında 205 işçinin hayatını kaybettiğini, 80 işçinin yaralı olarak kurtarıldığı ve halen göçük altında bulunan işçilerimizi kurtarma çalışmalarının devam ettiği elim olay nedeniyle çok üzgünüz. Bu acı haber neticesinde ölenlere Allah’tan rahmet, göçük altında kalanların ise bir önce kurtarılmalarını diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.”

..........
İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer

 “Soma ilçemizde yaşanan afet millet olarak yüreklerimizi dağladı. Bu üzücü hadisede hayatını kaybeden işçilerimize Allah' dan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Maden ocağında mahsur kalan işçilerimizin bulundukları yerden sağ salim çıkarak ailelerine ve sevdiklerine kavuşmaları için her zamankinden daha fazla duaya ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir. Aziz milletimizi bu elim hadise karşısında duaya davet ederken, göçük altından yaralı olarak çıkan işçilerimize de yine şafi olan Allah' tan şifa diliyorum.”

...........
Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli

"Devlet tüm imkanlarıyla Soma'da" 

Soma'da özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen üzücü hadiseden sonra “Devletimiz tüm imkanları ile seferber olmuş durumdadır” 
Somadaki kaza, tüm milleti üzüntüye boğmuştur.
"Soma'daki maden ocağında meydana gelen elim kaza nedeniyle çok sayıda maden işçimizin hayatını kaybettiğini, birçok işçimizin de yaralandığını derin bir üzüntüyle öğrendik. Halen maden ocağında mahsur kalan vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılabilmeleri için dua ediyoruz.
Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimi sunarım"

...........
Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü

"Onlarca işçi kardeşimiz hayatını kaybetti,daha yüzlercesi göçük altında.Manisa'nın Soma İlçesinde meydana gelen maden faciasında kaybettiğimiz işçilerimize Allah'tan rahmet ailelerine başsağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz.Şuan hala göçük altında bekleyen işçilerimizin de bir an önce sağ salim çıkarılmasını umuyoruz. Son yıllarda ülkemizde artan iş kazaları ve cinayetlerine dur demenin zamanı geldi ve geçiyor evet bu işçi ölümlerine dur demek lazım,gelinen noktada nasıl bir fatura ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz.Ölüm bu kadar basit olmamalı ve insan verilen değer bu kadar az olmamalı."


...........
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay

“Manisa'nın Soma İlçesi'nde kömür ocağında meydana gelen trafo patlaması nedeniyle çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiğini ve göçük altında mahsur kaldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Göçük altından yaralı olarak çıkan madencilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, kurtarma çalışmalarından sevindirici haberler gelmesini temenni ediyoruz."

...........

Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Yunus Özdemir;

Manisa'da Soma maden ocağında trafo patlaması sonucu yaşanan kazada hayatını kaybeden 200’ü aşkın işçimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Maden ocağında mahsur kalan işçilerimiz için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.Biz de dualarımızı eksik etmeyelim.

Memur Sen olarak, böyle acı hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, arama kurtarma çalışmalarının yeni canların kurtarılması ile sonuçlanmasını diliyor, işçilerimiz için dualarımızı ve umudumuzu sürdürüyoruz,''dedi.


..........
Saadet Partisi Karaman İl Başkan Vekili Hüseyin Çoban Soma’da hayatını kaybeden maden işleri ile ilgili bir taziye mesajı yayınladı.

MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Alın teri ve helal rızık peşinde koşanlar, Cenabı Allah’ın en sevdiği kullardandır.

Ailesine helal lokma yedirebilmek için en zor şartlarda çalışırken, Soma’daki elim faciada hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ailelerine ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.

Milletimizin başı sağ olsun. Cenabı Allah ülkemizi her türlü felaketten korusun.

Mekanları Cennet olsun.


............

Karaman Türk Eğitimsen Şube Başkanı Ziya Hotamışlı;

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür madeni ocağında göçük altında kalarak hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Halen göçük altında bulunan işçilerin de bir an önce sağ salim kurtulmalarını diliyoruz. Allah yar ve yardımcıları olsun.

Ayrıca 15 Mayıs perşembe ve 16 Mayıs cuma günleri mesai başlamadan önce hayatını kaybeden işçilerimiz için bir dakikalık saygı duruşu yapılıp, Fatiha okunacak; Cuma Namazı sonrası ise Gıyabi Cenaze Namazı kılınacaktır. Tüm üyelerimizin bilgisine.


..........

Karaman Eğitim Sen Şubesinden yapılan açıklamada;

''Soma’da yaşanan bir kaza değil, açık bir iş cinayetidir!   
Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz!

Manisa’nın Soma İlçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş’ye ait bir ocakta meydana gelen trafo patlaması sonucunda 200’ü aşkın işçi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi yaralanmıştır. Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir. 
12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur. 
Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır.  
Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir.
29 Nisan’da üç muhalefet partisi Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge vermiş, ancak söz konusu önerge AKP tarafından reddedilmiştir. AKP hükümetinin 2012’de çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kâğıt üzerinde kaldığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı, üstelik bu denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma’da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. 
Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için bir ömür verirken, yaşanan cinayetleri “kader”, ya da “takdir-i ilahi” olarak açıklayıp, ölenlerin ailelerine sadece “rahmet” dilemek, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerinin, yeni katliamların yaşanmasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir. 
Eğitim Sen olarak Soma’da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor, göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz,''dendi.


.........

Karaman Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Şabettin GEZEN yaptığı taziye mesajında;
''Manisa Soma'daki maden ocağında gerçekleşen kazada, hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına da başsağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralanan ve ocakta mahsur kalan kardeşlerimizin, sağ salim kurtulması için dua ediyoruz. Hepimizin başı sağ olsun,''dedi.