Havaların ısınması tarımsal, kültürel ve turizm sektöründeki faaliyetlerin yoğunlaşmasına neden oldu. Taşınan yolcu ve işçi sayılarında artış ve taşımalar sırasında ihmalden birçok kaza meydana gelmesi İl emniyetini harekete geçirdi. Denetimlere ağırlık verilmesi, Kazalara karışan araçların istatistiklerini de ortaya koydu. Bu araçların büyük bir bölümünün eski ve bakımsız araçlar olduğu, taşıma sınırının üzerinde ve önlem alınmadan taşındığı ortaya çıktı. Karaman İl Emniyet Müdürlüğü bu tip kazaların önüne geçmek için birtakım kararlar aldı. Emniyet  tarafından alınan ve uygulanacak olan tedbirler şu şekilde:
1- Seyir halindeki traktörlerin çift römork takmamaları ve traktör römorklarının arka kısımlarına; Avrupa Topluluğu Direktifleri ve Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonu ECE R 69'a uygun iki adet reflektör işaret levhası takması; ayrıca yan kısımlarında sarı flaşör lambaları takmaları konusunda denetimler yapılacaktır.
2- Tır, kamyon, kamyonet ve römorklu traktörler ile otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçları üzerinde yukarıda belirtilen türden ihlallere karşı denetimlere ağırlık verilecek, denetimler sabit veya seyir halinde yapılacaktır.
3- Tarım işçilerinin taşındığı otobüs, minibüs  gibi araçların yetki belgeleri ile zorunlu sigortalarının bulunup bulunmadığı ve sürücü  belgelerinin yeterli olup olmadığı vb. hususlar ilk çıkış noktalarında ve güzergah üzerinde titizlikle kontrol edilecek, eksiklikleri tespit edilen araçların hareketlerine eksiklikleri giderilinceye kadar izin verilmeyecektir. 
4- Tarım işçilerinin traktör römorkları, kamyon ve kamyonet kasaları üzerinde taşınmalarına kesinlikle izin verilmeyecektir. 
5- Araçların ışık donanımları ile arka işaret levhalarının usulüne ve standartlarına uygun olup olmadığı kontrol edilecektir. 
6- Araç şoförlerinin alkol ölçümleri yapılacak, çalışma ve dinlenme sürelerine uyup uymadıkları ve hız ihlalleri takoğraf kayıtlarından kontrol edilecektir. 
7- Karayolu üzerinde ve otoyollarda, zorunlu haller ve belirlenen yerler dışında araçların duraklama yapmalarına ve yolcu indirip bindirmelerine müsaade edilmeyecek; eksikleri görülen araçlar eksikleri tamamlanıncaya kadar trafikten men edilecektir.