Daha önce Belediye Meclisinde alınan bir kararla Yabancı dil ile yazılmış tabelalara daha fazla vergi tahakkuk ettirme kararı alan Karaman Belediyesi, bu seferde günümüzde çok kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarının kullanılması için “Türkçe’si Varken” kampanyası başlattı.

Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu kampanya hakkında yaptığı açıklamada; Karaman’ın Türkçe’nin sadece Türkiye’de ki değil, Dünya’da ki başkenti olduğunu söyledi.
Geçmişte Türksoy’un Karaman’ı, Türk Dünyası Daimi Kültür ve Dil Başkenti olarak ilan ettiğini ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:
”Dolayısıyla burada Türkçe’nin en temiz ve doğru konuşulması lazım. Özellikle gençler biraz daha çağın modasına uymak durumuyla Türkçesi varken hakikaten onun gereksiz karşılığını kullanıyorlar. İngilizce, İngilizce bile değil. Zaten İngilizce enteresan bir dil. Grameri kuralı iyi tespit edilmiş bir dil değil. Ona rağmen her şeyi mükemmel olan, yeterli kabiliyete ve kapasiteye sahip olan Türkçe’yi bırakıyorlar, yarım yamalak ve ne olduğu belli olmayan sözcüklerle kendilerini anlatmaya çalışıyorlar. Bu sanıyorum bir çağdaşlaşma kompleksinden geliyor. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz.”

Karaman Belediyesi olarak üzerlerinde taşıdıkları misyonun gereği olarak, Türkçe yazılmış tabelalar ile yabancı dille yazılmış tabelaların vergilerini farklı tahakkuk ettirdiklerini hatırlatan Uğurlu:
“Bu konu ile ilgili mecliste muhalefeti ve iktidarı ile bir karar almıştık. Bunu titizlikle uyguluyoruz. Şimdi ise ‘Türkçe’si varken’ adını koyduğumuz bir kampanya geliştirdik. Bütün gençlerimize, vatandaşlarımıza her aşamada, her ortamda bunları anlatacağız. Kullandığınız kelimenin bir Türkçe karşılığı varsa onu kullanın. Bilmiyorsanız öğrenin, fakat mutlaka Türkçe’sini öğrenin. Buna ısrarla devam edeceğiz. Okul duvarlarına, ilan tahtalarına, resmi kurumlara, parklara hatırlatma amaçlı toplumda çokça kullanılan ''By,by, good by, okey vb'' onlarca dilimizde yozlaşmaya sebep olan kelimenin Türkçe karşılıklarını yazıp ilan ettik.”

Bu kampanyanın başarıya ulaşmasında vatandaşların da desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Kâmil Uğurlu: “Bu kampanyanın tüm ülkemizde örnek olmasını istiyoruz. Mutlaka dilimizi en iyi şekilde kullanmak için gayret gösterelim. Çocuklarımızı, aile fertlerini, yakınlarımız ve arkadaşlarımızı uyaralım. Çünkü dilimiz geleceğimizdir” dedi.