Özel Karaman Selçuklu Hastanesi Genel Müdürü Mevlüt Yeniay, "Günümüzde, Down sendromlu bireylerin neredeyse tamamı yetişkinlik düzeyine erişebilmektedirler. Meslek sahibi olabilmekte ve baş döndürücü işlere imza atabilmektedirler." dedi.
Yeniay, Türkiye'de 100 bin down sendromu bireyin bulunduğu, down sendromluların toplum içerisinde engelli olduğu en rahat tespit edilen bireyler olduğunu söyledi.
Yeniay mesajının devamında; "Onlar yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Yaşıtlarından daha kısa boyludurlar, Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmektedir. Farklı derecelerde olmak üzere kas gevşekliği nedeni ile fizyoterapi desteğine ihtiyaç duyarlar. Doğar doğmaz bir fizyoterapist ile görüşerek bilgi alınması ve ileriye dönük bir destek programı hazırlamak çok önemlidir. Onlar bazı rahatsızlıklara daha yatkın olabilmektedirler. Bu yüzden sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması, doğru sağlık danışmanlığının alınması hayati önem taşımaktadır" dedi. Dolayısıyla bizler, Down sendromlu bireylerin normal insanlar gibi yaşayabilecekleri standartların sağlanması konusunda çalışmalı, onların fizyoterapik ve mental eğitimlerini vermek için her türlü çabanın altına elimizi koymalıyız. Her birimiz, farklı yapıdaki genlerle doğuyoruz ve popülasyonun geneli, tipik bir gen grubuyla doğuyor. Bizler, dönüp buna baktığımızda, bu bireyleri "normal" olarak tanımlıyoruz. Doğada, her şey normaldir, her şey doğaldır. Bu anlayış, ekolojik bütünlüğü fark etmemiz için ekstra önem taşımaktadır. Dünya'daki her bireyin 21 Mart Down Sendromu Günü mutlu, sağlıklı ve güler yüzlü olsun." dedi.