Dört gün sürecek olan aile festivali Cultifest’in açılışına Hollanda Denk Partisi Milletvekilleri Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk, TC. Deventer Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Hasan Önoğul,  Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Hollanda Müsiad Başkanı Ali Bekdur, Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, Kozaklı Belediye Başkanı Sayın Celallettin Güven, Rotterdam Charlois Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Baran, Edelstaal Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Torunoğulları, Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF) Başkanı Mustafa Duyar, TOV Başkanı Durmuş Doğan, HOGİAF Başkan Yardımcısı Vecih Er, Hollanda Beşiktaşlılar Dernek Başkanı Aykut Torunoğulları, işadamları, siyasiler, firma sahipleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Mehteran takımının yürüyüşü sonrası resmi açılışı gerçekleşen programda, Liberal Parti (VVD) eski Milletvekili Fadime Örgü, “Geçen yıl olduğu gibi bu yılda geniş katılımın olması memnuniyet verici. Her geçen yıl daha da profesyonelleşen festival, daha fazla Hollandalı ve diğer milletlerden ziyaretçileri çekme amacındadır. Bu yıl kısmen de olsa bunun gerçekleşmiş olması güzel.” şeklinde konuştu.
 
FARKLI ÜLKE VE KÜLTÜRLER BİR ARADA
Cultifest ve İmkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Arslan, “Cultifest’in tanıtılması ve yaygınlaşması için birçok çalışmaya imza attık. Farklı ülke ve toplumları, farklı sanatçıları bir araya getirebilmek adına bizler İmkân Vakfı olarak üçüncü kez Cultifest’i organize ettik. Önceki yıllarda Den Bosch’ta gerçekleştirdik, Utrecht Jaarbeurs'ta bu yıl ilk defa organize ediyoruz. Bu bölgede çok daha fazla insanımızın olduğundan dolayı burayı tercih ettik. Katılım oldukça çok iyi. Amacımız gelecek yıllarda daha iyi bir organize ile geleneksel hale getirdiğimiz Cultifest'i devam ettirmek. Bu yıl Cultifest 2015 Utrecht Jaarbeurs Fuar Merkezinde 150 stant bulunuyor. Bunun yanında Türkiye'den alanında büyük sağlık hizmetleri veren hastanelerde yer aldı. Bu fuarda Faslılar, Azeriler, Türkmenler ve değişik kültürlerden katılımlarda bulunuyor. Bunun yanı sıra Hollanda'dan ve Türkiye'den siyasi partilerin stantları da bulunuyor.” dedi.
 
Özel Anıt Hastanesi İdari İşler Müdürü Hakan Er: “Gurbetçi kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Bu konuda gereken sağlık yönünde ne gerekiyor ise hep yanlarındayız. Bundan sonrada hep yanlarında olacağız. Türkiye'de ki sağlık hizmetini Hollanda'da ki vatandaşlarımıza yakından tanıtmak için burada bulunuyoruz. Amacımız Hollanda'da yaşayan insanlarımızın, Türkiye'de ki son sağlık gelişmelerini yakından takip etmelerini ve bu sağlık gelişmelerinden yararlanmalarını amaçlıyoruz. Bu alanda Hollanda'da bulunan bütün sigorta kurumları ile anlaşmamız vardır. Türkiye'ye geldikleri zaman sağlık sorunlarını elimizden geldiğince tedavi etmek amacı ile buradayız. İnsanların burada ulaşamadığı sağlık hizmetlerini orada da kendi evlerinde ki gibi ulaştırmalarını sağlıyoruz."
 
Edelstaal Group Yönetim Kurulu Üyesi  Hasan Seçilmiş: “Üçüncü defa Cultifest'te Simtronic olarak katıldık. Her şey çok güzel gidiyor. Bizler bu tür festivalde kendi ürünlerimizi tanıtıyoruz. 1981 yılında kurulan Edelstaal Group bir aile şirketi. 34 yıldır Avrupa'nın 12 ülkesinde, Azerbaycan, Irak ve Türkiye'de faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Yaklaşık 3 bin kişi Edelstaal Group bünyesinde çalışmaktalar. Bunun yanında devam eden projeler var. Her yıl yeni hedefler ile büyümeye devam ediyoruz.”
 
Utrecht Jaarbeurs'ta Cultifest 2015 Fuarı Hollandalı Türklerin yanı sıra  farklı ülke ve  kültürlerin bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıyor.
 
Programın müzik ve eğlence bölümünde mehteran başta olmak üzere sanatçılar Uğur Işılak ve Rafet El Roman festivalin ilk gününde sahne alırken, Karaman Yarenler Gurubu’da türküleriyle festivale renk kattı. Öte yandan Azerbaycan’dan gelen çocuk folklör gurubu bir gösteri sundu.

MEHMET ALİ TOPCU -  UTRECHT