Sosyal Sigortalar Bankası (SVB) tarafından bugünlerde, AIO ek ödeneği ile geçinmek zorunda olan emeklilere (AOW) gönderilen formlarda, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve Türkiye'deki adres bilgileri istendiğine dikkat çeken HTİB, bu konuda yayınladığı basın bildirisinde dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı.  
Hollanda yasalarına göre, T.C. kimlik numarasını bildirmek zorunluluğunun bulunmadığını hatırlatan HTİB, “Yoksulluk sınırı altında bir gelirle yaşamak zorunda olan yaşlılarımızın ödeneklerinde kısıtlama yapmayı amaçlayan bu araştırma ayrımcı bir uygulamadır. Bu nedenle biz tüm ek geçim yardım ödeneği ile yaşamak zorunda kalan emekli vatandaşlarımızı, bu formları doldururken dikkatli olmaya çağırıyor ve T.C. kimlik numarasını vermemelerini tavsiye ediyoruz.”dedi.

Diğer taraftan, asgari ücretin altında bir AOW maaşı alanlar için AIO ek ödeneği verildiğini belirten HTİB, SVB'nin araştırması kapsamında istenmesi durumunda, Türkiye'deki mal varlıkları hakkında gerekli bilgileri vermek zorunda olduğuna vurgu yaptı. Bilindiği üzere, yalnız yaşayanlar 5.895 euro, evli olanlar ise 11.790 euro'nun üzerindeki gayrimenkulü veya başka gelirlerini bildirmek zorunda. 

HTİB; 1960'lı yıllarda Hollanda'ya gelirken ne Türkiye ne de Hollanda Hükümeti tarafından emeklilik hakları konusunda bilgilendirilmeyen, bu nedenle yeterli prim ödemedikleri için düşük emeklilik maaşı olan ve asgari geçim düzeyine ulaşabilmek için ek ödenekle geçinmek zorunda kalan bu vatandaşların, yurt dışında gelecek güvencesi olarak gördükleri, çoğu para etmeyen üç beş kuruşluk mal varlıklarına "göz diken" sözde araştırmanın bir haksızlık olduğuna vurgu yaptı.  

HTİB basın bildirisinde son olarak şu uyarıya yer verildi:

“Bu nedenle öncelikle prim açıklarını kapatarak tam emekli maaşı almalarını sağlamasını beklediğimiz Hollanda Hükümetinin, bu ayrımcı araştırmayı durdurmasını talep ediyoruz. 

Hollanda toplumunun en altta kilerinin gelirlerine yönelik bu baskıcı uygulamayı kınıyor, vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyoruz. Bu konuda kuşku duyanların uzman bir avukata başvurmalarını öneriyoruz.

Yolsuzlukla mücadeleye elbette evet ancak, bu bahaneyle sadece göçmenlerin hedef alınmasına hayır diyoruz. “

© SONHABER.NL