Ocak 2015’te Hollanda Karamanlılar Vakfı ve Hollanda Bizbize Karaman Vakfı’nın birleşmesiyle kuruluş çalışmalarını tamamlayarak faaliyetlerine başlayan HOKAF, ilk geniş katılımlı toplantısını Rotterdam’da yaptı.

HDV Rotterdam Laleli Camii toplantı salonunda gerçekleşen programa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, TC. Rotterdam Muavin Konsolosu Ulvi Darendeli, Hollanda Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, Güney Hollanda Eyalet Meclis üyeleri Huri Şahin ve Muzaffer Çetin, HOGİAF Başkan Yardımcısı Vecih Er, STK temsilcileri, işadamları, HOKAF’a bağlı köy derneklerinin yöneticileri, programa destek olan sponsorlar ile Karamanlı vatandaşlar katıldı.

Kur’an tilavetiyle başlayan program, 2 ülke istiklal marşlarının söylenmesiyle devam etti.
‘Organizasyonların sürekli değişip yenilendiği gibi biz de, temelimizi teşkil eden köy dernekleri ile yaptığımız istişareler sonucunda yeni bir yapılanmaya gitmeyi ve geniş katılımlı HOKAF’ı kurma kararı almış bulunmaktayız’ şeklinde sözlerine başlayan HOKAF Başkanı Mustafa Duyar, federasyon başkanı olarak hem gururlu hem de sevinçli olduğunu söyledi.
Duyar, “15 yıl önce başlayan Hollanda’da ve Türkiye’de yaşayan Karamanlı hemşerilerimize hizmet etmek üzere yola çıkmış bir oluşumun, bugün yeni bir yüz ve yapılanma ve en önemlisi yenilenerek, çoğalarak bu hizmetlerine devam ediyor olması son derece önemlidir. Birlik ve beraberlik içerisinde aynı hedef ve gaye etrafında toplanıp enerjimizi sinerjiye dönüştürüp, neslimizin Hollanda’da varlık mücadelesinde dil, din ve kültür alanında faaliyetler yapmak için yola çıkmış bulunmaktayız.”

HOLLANDA’DA 45 BİN KARAMANLI
“Hollanda’da yaklaşık yarım milyon Türk nüfusu var. Bunun yaklaşık yüzde 11’ini (45 bin) Karamanlı hemşerilerimiz oluşturmaktadır. Öte yandan Hollanda’da Türk girişimci sayısı 22 bin civarındadır. Bunun büyük bir çoğunluğunu yine Karamanlı hemşerilerimiz oluşturmaktadır.”
“Konum ve durumumuz itibariyle birçok başarılı işlerin yapıldığını, aynı zamanda daha yapılacak işlerin olduğunu görüyoruz. Hemşeri derneklerinin, Avrupa ülkelerinde yaşam mücadelesi veren toplumumuz için önemli bir misyonu ve birleştirici, toparlayıcı gücünün var olduğunu görüyor, bu potansiyelin iyi kullanılması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜRK TOPLUMU, HOLLANDA’NIN BİR PARÇASIDIR
Rotterdam Muavin Konsolosu Ulvi Darendeli, “Böylesi güzel organizasyonlarda Hollandalı dostlarınızı da devet etmenizi tavsiye ediyorum. Biz Türk milletine, Karamanlılar’a yakışan böyle bir davranış içerisinde olmaktır. Çünkü Hollandalılar’ı da tür organizasyonların içerisine çekersek, bu toplum içerisinde o kadar ileri gitmiş oluruz, diye düşünüyorum. Bu demek değildir ki, kendi değerlerimizden ve geleneklerimizden taviz vereceğiz, hayır. Ancak topluma entegre olmak ta o oranda çok önemli. Türk toplumu, Hollanda’nın bir parçasıdır. Bu şekilde nitelikli ve nicelikli programların artarak devam etmesini temenni ediyorum.” dedi.

Programa katılanlara dil, din ve kültür eksenli konuşma yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Dil, aklın ve kalbin aynasıdır. Diliniz genişse dünyanızda geniş olur” dedi.
1 saat süren konuşmasında Rektör Gökmen, Türkçe’nin Avrupa’da korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına Türk STK’ların üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

DİL, GEÇMİŞİ BUGÜNE, BUGÜNÜ YARINA BAĞLAR
Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Dil, bağımsızlık ve özgürlüktür. Dil, milletin birlik ve bütünlüğünü sağlayan en güçlü bağdır. Dil, milletin kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktararak tarih bilinci oluşturur. Dil, geçmişi bugüne, bugünü yarına bağlar. Uzağı göremezsek, tuzağı göremeyiz. Eskiden kölelik zincirleri ayaklara vuruluyordu, şimdilerde ise zihinlere vuruluyor.  Dil konusunda tuzağa düşmemek lazımdır.”

SEVGİ DİLİYLE KONUŞMALIYIZ
“Din, samimiyet ve güzel ahlaktır. Kuran’ın şahitlik etmesi için samimiyet ve halis niyetli olmak gerekir. Bizler çalışmakla mükellefiz, başarmakla değil. Mekke’nin en zengin ve en yakışıklı genciyken İslamiyetle tanıştıktan sonra tüm dünya nimetlerinden yüz çeviren bir sahabi, Mus’ab Bin Umeyr’in şu sözleri bizlere örnek olmalı: Öğrenki, öğretesin. İnanki, inandırasın. Yaşaki, yaşatasın. Karşılık bekleme ki, karşılık bulasın. Sonucu Allah’a havale etki, haddi aşmayasın. Peygamberimiz (SAV): Allah sizden bir iş yaptığınız zaman en iyisini ister. Dünyanın ihtiyacı iyi insandır. Güzel ahlakın onda dokuzu helal lokmadır, biri de, eğitimdir.  En iyi insan, ebedi hayata en iyi hazırlık yapandır. Sevgi diliyle konuşmalıyız ve birbirimize dua etmeliyiz.” şeklinde konuşmasını tamamladı. 

BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR
Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, “Bizler burada yetiştiğimiz için Türkçemiz istenildiği gibi olmayabilir, bu yüzden sürç-i lisan edersek şimdiden affedin. Öncelikle bütün annelerin anneler gününü tebrik ediyorum. 2 vakfın birleşerek, federasyon olmasını tebrik ediyorum çünkü ‘birlikten güç doğar’, der atalarımız. Bu dönemde birlik ve beraberlik çok önemli. Çünkü Hollanda’da zor dönemler yaşıyoruz. 11 Eylül hadisesiniden sonra özellikle Batı dünyasında dengeler değişti. Bu dengelerin değişmesi sonucu, geçtiğimiz 10-15 yıl içerisinde Hollanda’da daha sert ve daha farklı bir tonda yabancılara yaklaşım sergileniyor.  Bu bakımdan ben, bu ülkedeki geleceğimizden bazen endişe etmiyor değilim. Endişe edilerek te bir yere varılmıyor. Herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bizi ayrıştıran değil, aksine bizi birbirimize bağlayan konuların üzerinde durmamız gerekiyor. Sizlerin Karaman’ı sevmemeniz mümkün değil elbet ancak bir o kadar da Hollanda’yı, yaşadığımız kenti de sevmeliyiz.” şeklinde konuştu.

HOKAF üyesi Muzaffer Çetin’in sunum yaptığı programda ayrıca Yunus Emre’den şiirler okundu. Öte yandan Karamanoğlu Mehmetbey’in, ‘Bu günden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, barigâhta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil konuşmayacak’ şeklindeki fermanı çocuklar tarafından temsili olarak okundu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan ile Karaman Valisi Murat Koca’nın kutlama mesajlarının okunduğu etkinlikte, folklör gösterisi ve türküler seslendirildi.
HOKAF yönetim kurulunun tanıtıldığı programda, organizasyona katkıda bulunanlara plaket takdimi yapıldı.

HOKAF YÖNETİM KURULU:
Başkan - Mustafa Duyar, Başkan Yardımcıları: Mehmet Kabakyer, Gülseren Kuş, Tuğba Harmankaya, Sekreter - Şenay Tosun, Muhasip - Muzaffer Çetin, Halkla İlişkiler – Mehmet Ali Kondu, Basın ve Tanıtım - Mehmet Ali Topcu, Yönetim Kurulu Üyesi - Erkan Özçelik, Eğitim - Kültür Komisyon Koordinatörü - İlhami Gümüş, Gençlik Komisyon Koordinatörü - Cemal Şimşek, Utrecht Bölge Sorumlusu - Adem Güneş, Amsterdam Bölge Sorumlusu - Ahmet Can, Den Haag Bölge Sorumlusu - Hasan Güzel.
 
MEHMET ALİ TOPCU - ROTTERDAM