Bu sene 8.sini Amsterdam Rai salonlarında, 20 21 22 haziranda gerçekleştirecek olan “Avrupa’’nın en büyük aile festivali” Multifestijn, bu yılki temasını “Göçün 50. Yılı”na ayırdıklarını açıkladı. 
“Seyirci kalmayın, yaşayın!” 

20-21-22 haziran tarihlerinde, dünya kenti Amsterdam’da ve Hollanda’nın en prestijli salonu Rai’da bu sene 8.si yapılacak Multifestijn ile alakalı olarak Rai salonunda gerçekleşen toplantıda; Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sucu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Samutoğlu ve Müdür Dennis Winter içerikle alakalı olarak bilgiler verdi. 

Kültür-sanat, fuar, pazar, çocuk bölümü, kitap fuarı, sağlık fuarı, dünya mutfakları ve ünlü sanatçıları içinde barındıran Multifestijn, bu sene “Avrupa’ya göçün 50. Yılı münasebetiyle 2014 organizasyonu temasını “Göçün 50. Yılı” olarak belirlemiş. Açılışına her iki ülkenin Kültür Bakanlarının katılımının beklendiği Multifestijn’ın bu 8. Yılında, T.C. Lahey Büyükelçisi Sadık Aslan diğer ülkelerin büyükelçileri ile ilişkilerde ev sahipliğini üstleniyor. Saygın ve sosyal kişilikleriyle tanınan kişilerden oluşturulan danışma kurulunun onursal başkanlığını ise, her iki ülke tarafından da iyi tanınan TürkMedya Gurubu Başkanı Cengiz Özdemir yapıyor. 

8. yılında Amsterdam-Rai’da 27.000 metre kare alanda gerçekleşecek Multifestijn açılışına; Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, Büyükelçimiz, Başkonsoloslarımız yanı sıra; 50 ülke büyük elçisi, ülkemizden iştirak eden vali, belediye başkanları, sivil toplum örgütü liderleri, 50 Kraliyet nişanı almış şövalye, 50 engelli, 50 sanatçı, “50 yıla damgasını vuranlar” 500 özel davetli iş adamı ve 300 katılımcı kurum/kuruluş ile ziyaretçilerin de katılımlarıyla 100.000 kişi ile gerçekleşmesi bekleniyor. 

Geleneksel hale gelen Multifestijn’ın bu yılki ana sponsorluğunu Medicana Sağlık Gurubu. Diğer sponsorları arasında ise Simit Sarayı, Anıt hastanesi, TürkMedya gibi Türkiye’nin bilinen markaları yer alıyor. 

Sucu yaptığı açıklamada; “50. Yılımıza özel olarak, Hollanda’da geldiğimiz noktayı vurgulamak adına, gelenekselleşmiş Multifestijn aile festivalini 20 21 22 haziran tarihlerinde, Hollanda’nın en önemli solonu olan Rai’da gerçekleştirmekten, ziyaretçilerimizi Rai’da ağırlayacak olmaktan gurur duyuyorum. İlk nesle olan vefa borcunu bu şekilde ödemeye çalışacağız.” dedi. 

Program zengin:
Müdür Dennis Winter ise Geçtiğimiz yıl Rotterdam Ahoy salonlarında 70.000 ziyaretçiyi ağırlayan Multifestijn’ın, bu yılki kültür sanat programına “Göçün 50. Yılı” nedeniyle alışılmışın dışında çalışmaları da eklendiğini anlattı. 7 yıl boyunca “Dünya festival” müdürlüğünü yapan Multifestijn’ın çiçeği burnunda yeni müdürü Winter; “Festivalimizi diğer kültürlere biraz daha açmaya yönelik hazırlıklar yaparken. 50 yıllık serüveni unutmadık. İzmir Kent Orkestrası ve Nurhan Damcıoğlu, Türk Müzesi, Çanakkale Müzesi, Gözyaşı geceleri, Özel fotoğraf sergileri, kum sanatı, göç çadırı, geldikleri bölgelerle ve diğer özel hazırlıklarla 50 yıllık serüveni 3 gün boyunca tekrar yaşatmaya çalışacağız.” dedi. 

Ünlüler Geçidi:
Programa yönelik yaptığı açıklamada; “Parçalarını sadece Karadeniz’in değil bütün Anadolu’nun severek dinlediği Selçuk Balcı, Dünya’nın en kusursuz sesi seçilen, sahneye çıktığı günden itibaren yıldızı hiç sönmeyen, samimiyet ve sıcaklığı ile herkesin gönlünü kazanan Kibariye, Son iki yılda hayranları hızla çoğalmış olan sempatik ve karizmatik sanatçı Arel, İç Anadolu’nun sevilen sanatçısı Sami Selçuk, sevilen solistler Derya Gönüldaş ve Oğuz Çimen, 3000 üzerinde gösteriye imza atan ve manevi dünyamıza hitap eden Gözyaşı Geceleri bu sene Multifestijn’da ağırlayacağımız bazı ünlüler. Gökkuşağı Sanat Merkezi ekibi, Mehter Takımı, özel folklor gurupları ve masal kahramanlarımız ise Multifestijn’ın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.” diyen Samutoğlu; bütün programı açıklamayacaklarını, bazı çalışmaların hala devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Festivalin bir amacının da sosyal sorumluluk olduğuna değinen Sucu, “Kurduğumuz bir ekiple her gün 100 engelli vatandaşlarımızla birlikte 100 dar gelirli aileyi ağırlayacağız. Lösev, Hollanda Kanserle Mücadele Vakfı ve insani amaçlı yardım kuruluşlarını bu yılda destekliyoruz. Araçları ile gelen vatandaşlarımız için günlük park ücretini 7 avroya düşürdük, daha da düşürmeye çalışıyoruz. Çocuklarımız, kendilerine ayrılmış bölümlerden çıkmak istemeyecek. Ancak festivalin herhangi bir köşesinden de hem büyükleri hem de küçükleri şaşırtacak bir masal kahramanı, sihirbaz, sokak sanatçısı ya da bir ünlü çıkabilir. Bazı şeyler anlatılmaz, yaşanır. Onun için ‘Seyirci kalmayın, yaşayın!” dedi. 

TC. Amsterdam Başkonsolosu Ahmet Yazal, T.C Lahey Büyükelçiliği Basın Müşaviri Emrullah Akgündüz’ün de hazır bulunduğu basın toplantısına basın mensuplarının yanı sıra Multi Festijn sponsorları da katıldı.