Erzurum’daki üniversitelere bağlı fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksek okullarda ilk ders 18 Eylül’de başlıyor. Ders kayıtlarının önümüzdeki hafta başlayacağı üniversitelerde, bir sonraki hafta ise, derslere start verilecek. Erzurum dışında ikamet eden öğrenciler ise, bu haftadan itibaren yurt ve öğrenci evlerine yerleşmek için Erzurum’a dönmeye başlayacak. Üniversitelerin eğitim öğretime start vermesiyle birlikte Erzurum’daki ticari yaşam da canlanacak. Üniversitelerin tatile girmesiyle birlikte durgun bir yaz mevsimine teslim olan şehir ekonomisi, okulların da açılmasıyla birlikte eski canlı günlerine yeniden kavuşmuş olacak. Erzurum ekonomisi için can damarı niteliğinde olan öğrenci, şehirde özellikle hazır giyimle yiyecek ve içecek sektörü için büyük bir önem taşıyor. Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gören on binlerce öğrenci, şehrin ekonomi lokomotifi anlamına gelirken, Erzurum’da esnafın ödemeleri bile eğitim öğretim takvimine göre yapılıyor. Yaz okulları sayesinde tatil mevsiminin kısmi de olsa canlı geçirildiği Erzurum’da, Temmuz ayının ikinci yarısı ile Ağustos ayında adeta ölüm sessizliği yaşanıyor.

HAZIR GİYİM, YEME-İÇME SEKTÖRLERİ HEYECANLI

Erzurum’da üniversite öğrencisini dört gözle bekleyen sektörlerin başında yeme-içme geliyor. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği lokanta, kafe ve eğlence mekanları, yeni sezon için tüm hazırlıklarını tamamlarken, hazır giyim sektörü de vitrinlerini yeni akademik takvime göre tasarlıyor. Üniversiteli gençlerin ilgisini çekebilmek için daha şimdiden indirim kampanyaları başlatan mağazalar, modayı yakından izlemeyi de ihmal etmiyorlar. Özellikle spot giyim ürünlerine ilgi gösteren gençler, Erzurum’un Çaykara Caddesi’ne akın ederken, buradaki spot giyim mağazaları ise vitrinlerini daha şimdiden süslüyor.

Bu arada Erzurum’da son zamanlarda öğrencilerin gözde mekanı haline gelen Terminal Caddesi’nde de yeni eğitim öğretim sezonuna yönelik hazırlıklar başladı. Söz konusu cadde üzerinde konuşlanan kafe ve restoranlar, öğrencilerin ilgisini çekebilmek için çeşitli hizmet alternatifleri oluştururken, bazı kafelerde ise, üyelik sistemiyle öğrencilere çeşitli indirim ve kampanyalar organize ediliyor.

KİRALAR YİNE UCUŞA GEÇECEK

Öte yandan Erzurum’da üniversite öğrenimi gören gençlerin yaşadığı en büyük sorunların başında ise, barınma geliyor. Yurtlarda yer bulamayan ve bu yüzden öğrenci evleri kuran gençleri en başta yüksek kira sürprizi bekliyor. Erzurum’daki konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle fırlayan kiralar, öğrencilerin belini bükerken, öğrencilerin çoğu tatilde olmalarına karşın bile kiraladıkları evlerden çıkmıyor. Kiralık ev bulmanın hayli zor olduğu Erzurum’da, okulların açılmasıyla birlikte kiraların da artışa geçmesi beklenirken, bazı evler ise öğrenciler için özel olarak tasarlanıyor. Kimi ev sahipleri, sahip oldukları daireleri ailelere kiralamak yerine öğrencileri tercih ederken, en düşük kiralar 750 liradan başlıyor. Bir öğrenci evini 4-5 kişilik gruplarla kuran gençler, bu yolla hem kira maliyetini azaltıyor, hem de barınma sorununu ortadan kaldırmış oluyor.