Hakkari Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Hakkari İş Kur Müdürlüğü ve Çizgi Dışı Girişim tarafından organize edilen "Düşünen Değil Yapan Kazanır" isimli girişimcilik paneli ve kariyer günleri etkinliği düzenlendi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) konferans salonunda düzenlenen programa Hakkari Valisi Yakup Canbolat, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, DAP Başkanı Adnan Demir, DAKA Hakkari Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turgay, Çizgi Dışı Girişim Yönetim Kurulu Başkanı Tuğberk Seçkin, HATSO Başkanı Servet Taş, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, İstanbul ve Hakkari’de panelist ve moderatörler, kurum amirleri, STK temsilcileri, akademisyenler, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Panelde son yıllarda ulusal ve uluslar arası arenada popüler bir gündem halini alan girişimcilik kültürünün Hakkari’de yaygınlaştırılmasının sağlanması, yeni iş fikirlerinin ortaya çıkması konusunda farkındalığın sağlanması, gençlerin ekonomi ve istihdama katılmalarının sağlanması, girişimciliğin teşvik edilmesi ve Doğu Anadolu Bölgesi girişimcilik modelinin belirlenmesi konuları ele alındı.

Burada konuşan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, “Bu toplantıda esasen başlatmış olduğumuz, 120 kişiye yönelik olarak verilen girişimcilik eğitimi sonuçlarını aldık. 120 kişi girişimcilik sertifikasını almaya hak kazandı. Tabi ki bu işin burada kalmaması gerekiyor. Sadece sertifikaya bağlanmak doğru değildir. Bunun girişimciliğe filli olarak devam etmesi gerekiyor. Şehrimizde refahın arttırması gerekiyor. Bu girişimciliği ilköğretimde ve üniversitelerde de yaygınlaştırmak zorundayız. İnşallah bu da yakında gerçekleşecektir” dedi.

HATSO Başkanı Servet Taş ise, bu girişimler sayesinde yüzde 90 iş sahaları açılacağından işsizliğin en aza indirilmesinin yolunu açacağını söyledi. Taş, “Kadın girişimcilerimizi de yetiştirmek zorundayız. Bugün ki tablo ne yazık ki istediğimiz düzeyden çok uzak. Ülkemizde bulunan bin 300 girişimcimizin yalnızca 7’sinin kadın girişimcilerimiz oluşturuyor. Ülke nüfusumuzun yarısı kadınlar iken bu potansiyel gücümüzü ekonomiye olabildiğince fazla entegre edilmesine uğraş vermeliyiz” şeklinde konuştu.

DAP Başkanı Adnan Demir de, kalkınmanın olmazsa olmazlarından bahsederek, “Hangi iş fikrine sahip olmuşsanız olun, iş fikrinin temelini oluşturan mesleki bir bilgiye gerçekten iyi bir şekilde sahip olmanız gerekiyor. Yani yapmaya karar verdiğiniz bir işin, bunun gereği olan bütün mesleki bilgileri göz ardı etmemeniz gerekir” dedi.

Hakkari Valisi Yakup Canbolat ise, Hakkari’de böyle bir etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Canbolat; “Girişimcilik fırsatları görebilmek, analiz edebilmektir. Ayrıca girişimcilik, disiplinler arası çalışma alanıdır. Bu nedenle sosyal, demokratik, ekonomik, kültürel, ekolojik, faktörlerin karşılıklı etkilendiği bir alan karşımıza çıkmakla beraber; bir ülkenin, bir ilin kalkınması ve zenginleştirilmesi açısından girişimciliğin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Girişimciliği teşvik eden en önemli etken ise, kişisel meraktır. Bunun yanında yetenek, cesaret ve bilgi daha geniş kapsamda girişimciler olması gereken özelliklerdir. Bu nedenle ülkemizde her bireye, kamu sektöründe iş arayan yeni bir aday olarak değil kendi işini kurabilen girişimci adayı gözü ile bakmak gerekir” şeklinde konuştu.

Daha sonra girişimcilik belgesi almaya hak kazanan 120 kişiye Vali Canbolat ve beraberindekiler tarafından sertifikaları verildi. İki oturum halinde yapılan panelde, “günümüzde teknoloji ve tekno gelişim, yeni nesil girişimcilik ve çocuk girişimciliği, Anadolu’da girişimcilik ve kadın girişimciliği” konuları ele alındı.