HAKKARİ (İHA) – Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle bir program düzenlendi.

ASP İl Müdürlüğü’nde gerçekleşen programa Hakkâri Valisi Yakup Canbolat, Vali Yardımcısı Mehmet Emin Taşçı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, ASP İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, İl Müftüsü M. Faysal Geylani, daire amirleri, ASP Müdürlüğü personelleri, Aile Destek Merkezi ile Kamer Vakfı’na üye kadınlar katıldı. Burada konuşan ASP Müdürü Mehmet Akif Bildirici, “Ne yazık ki kadına yönelik aile içi şiddet 21. yüzyılda da tüm dünyada ekonomik, sosyal ve coğrafi sınır tanımaksızın varlığını sürdürmektedir. Şiddet kadının yalnızca bedensel ve ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp, kendisine saygısını, güvenini, yaşam kalitesini ve kendi yaşamını kontrol etme yetisini de yitirmesine neden oluyor. En önemli öğrenme kavramı ise, şiddet uygulayan kişinin kendi ailesidir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde, aile içi şiddetin uygulandığı bir ortamda yetişenlerin, şiddet gösterme eğilimine sahip oldukları yapılan araştırmalarda bulgulanmıştır. Ayrıca şiddetin ekonomik, sosyal yönünün yanında toplumsal yozlaşma sonucu olduğu da unutulmamalıdır. Kadına yönelik şiddete son vermek için el ele verelim. Kadına karşı şiddetle mücadelede, erkekler olarak üzerimize düşen görevi yapmak üzere kararlıyız, biz de varız” şeklinde konuştu.

İl Müftüsü M. Faysal Geylani ise, “İslâm dininde kadın-erkek bütün insanların yaratılışta eşit olduğunu ilan ederek, kadını, insanlık şeref ve haysiyetine, gerçek benliğine ve kişiliğine kavuşturmuştur. Dini sorumluluk bakımından da erkekle kadın arasında eşitlik olduğunu, Allah katında üstünlüğün sadece takvada olduğunu, insanların eşit haklara sahip olduğunu ifade edilerek peygamberimizin (s.a.v) hadisi şerifinde belirttiği gibi ‘cennet annelerin ayakları altındadır’ diyerek kadınların kutsal varlık olduklarını dile getirmiştir” şeklinde konuştu.

Program sonunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, KOSGEB ve Kamer Vakfı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Kadınlara Yönelik Girişimcilik Kursu’nu başarı ile bitiren kursiyerlerin sertifikaları Vali Yakup Canbolat ve beraberindekiler tarafından verildi.