Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından Hakkari’de düzenlenen Yerel Yönetimler Bölge Konferansı başladı.

Hakkari’de özel bir salonda gerçekleştirilen konferansa Hakkari Belediyesi eş başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, ilçe belediye eş başkanları, Hakkari Kent Meclisi eş başkanları, DTK bileşenleri, DBP Hakkari İl eş başkanları Musa Çiftçi ve Berivan Akboğa, HDP Hakkari İl eş başkanları Rahmi Temel ve Nesibe Gümüşlü, il genel ve belediye meclis üyeleri katıldı.

DBP Parti Meclisi Yerel Yönetimler Komisyon üyesi Alican Önlü, DBP olarak 11 ilde bu konferansı düzenlediklerini belirterek "Yeraltı ve yer üstü kaynaklarımızı talan ederek toplumun köleleştirilmesine karşı önderliğimizin ’Toprağımızı, suyumuzu, enerjimizi kominleştirelim, demokratik, özgür bir yaşamı inşa edelim’ şiarıyla konferansları gerçekleştiriyoruz. Bilindiği üzere bu şiarla tüm alanlarımız, tüm yapılarımız kendini yeniden yapılandırıyor. Biz yerel yönetimlerde bu şiarla yeniden yapılanma sürecini başlattık. Bu yeniden yapılanma sürecinin ilk aşamaları Kürdistan’da 5 bölgede 11 ilde yerel yönetimler konferanslarını gerçekleştiriyoruz. Bu 11 konferanstan sonra 26-27-28 Aralık 2014 tarihleri arasında yapılanmamızın kararını yapacağımız merkezi konferansımızda gerçekleştireceğiz" dedi.

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu da, konferansın yerel yönetimler açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: "Bütün zorlamalara, baskılara ve ölümlere rağmen biz sistemimizi kurmaya çalışıyoruz. Sistemimizi kurmaya çalışırken, Yüksekova’da yaşanan bir katliam sonucu öldürülen arkadaşımız Rojhat Özdel’i rahmetle anıyoruz. Biz bu katliamı şiddetle kınıyoruz. Yine bu müzakere sürecine önderliğimizin büyük çabası, özverisi sonucunda bir taslak hazırlandı. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti buna rağmen bu taslağa, bu sürece sahip çıkmamakta. Biz, buradan diyoruz ki, bu sürece sahip çıkılmalı ve sorumluluğu yerine getirilmelidir. Yine İran’da bildiği üzere arkadaşlarımızın direnişi söz konusu. Biz, buradan onları selamlıyoruz. Aynı zamanda Rojava halkının ve özelde de Kobani halkının büyük direnişi var. Bu direniş üç aydır süren bir direniş. Bu da kadınların öncülüğünde yapılan bir savaş ve biz onları da buradan selamlıyoruz."

İki gün sürecek konferansta; siyasal süreç değerlendirmesi, örgütsel durum, demokratik özerklik ve yerel yönetimler, eş başkanlık sistemi, yerel yönetimlerin kentsel mimarı, yerel yönetimler ve ekoloji, demokratik yerel yönetimler taslağı gibi konuların ele alınacağı belirtildi.