Çubuk ilçesinde eğitim gören kadınlar, hem meslek öğreniyorlar hem de aile bütçesine katkı sağlıyorlar.

Ankara İŞKUR Müdürlüğü, Çubuk Halk Eğitim Müdürlüğü ve Çubuk Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği hasta ve yaşlı bakım refakatçisi, evde çocuk bakımı, aşçılık, kasiyerlik ve muhasebe yardımcılığı kurslarına katılan Çubuklu ev hanımları, hem meslek öğreniyorlar hem de günde 20 TL kazanıyorlar. Bilgi Evi’nde toplam 5 branşta açılan ve halen devam eden kurslardan 500 ev hanımı faydalanıyor. Aylık 425 TL kazanan kursiyerlerin proje kapsamında 560 saat verilen eğitimin ardından sertifika alacağı belirtildi.

Çubuk Belediyesi Meclis Üyesi ve Meslek Edindirme Kursları Sorumlusu Aynur Koparan, devam eden kurslarla birlikte yaklaşık 500 bayanın kurslarda eğitim gördüğünü söyledi. Biten kursların yerine yenisini başlattıklarını aktaran Koparan, “Şu ana kadar evde yaşlı bakım, çocuk bakım, aşçılık kursu, ön muhasebe, sekreterlik ve kasiyerlik kursları açtık. Bunlardan 250’isi mezunumuz oldu ve bunlar içerisinden işe girenler de oldu. Kursiyerlerimizin işe girmesi noktasında hem biz hem de İŞKUR yardımcı oluyor. Kursumuzda günlük 20 TL ücret verilirken, aynı zamanda genel sağlık sigortası da yaptırılmaktadır. Kurslara katılan ev hanımlarımız aylık 425 TL para kazanmış oluyorlar. Burada hanımlarımız için güzel bir ortam var, herkes memnun ve mutlu. Vatandaşlarımız mutlu olunca bizde mutlu oluyoruz” dedi.

Hacettepe Yüksek Hemşirelik Okulu Mezunu olduğunu ve kamuda 25 yıl çalıştıktan sonra İŞKUR kurslarında hocalık yaptığını söyleyen Gülşen Yağcıoğlu, yaşlı, hasta bakım ve refakatçiliği konusunda eğitim verdiğini belirtti. Kursiyerlere 560 saatlik eğitim verdikten sonra sertifika vereceklerini aktaran Yağcıoğlu, “Benim sınıfımda 25 ev hanımı bulunurken, toplam 100 kişi sadece hasta bakım, yaşlı ve refakatçiliği kursunda eğitim alıyor. Burada kursiyerlere 560 saatlik bir program uyguluyoruz. Bunun sonunda devam eden kursiyerlerimize sertifika veriyoruz. Çalışmak isteyen kursiyerlerimize kursun bitiminde isterlerse iş olanağı da sağlıyoruz. Geldikleri gün için İŞKUR tarafından para veriliyor. Gelmedikleri günlerin parası kesiliyor. Belli bir devamsızlık süresi var. Onu açtıkları zaman maalesef kursla da ilişkileri kesiliyor. Burada eğitim görenler daha çok huzur evlerinde istihdam ediliyor” diye konuştu.

Bilgi Evi’nde düzenlenen kursa devam eden Sevim Yılmaz ise, "Kursa geldiğimiz her gün için 20 TL harçlık veriyorlar. Burada hem boş vakitlerimizi değerlendiriyoruz, hem de evimize maddi anlamda katkı sağlıyoruz. En önemlisi meslek öğreniyoruz. Kurs sayesinde arkadaş çevrem genişledi” dedi.

Gittiği kurs sayesinde kendisini iş kadını gibi hissettiğini belirten Yeliz Tufan da, "Kendimi işe gelmiş gibi hissediyorum ve 3 gündür ev hanımı değilim. Güzel bir duygu, sabah hazırlanıp buraya gelmesi keyif veriyor insana, işe geliyormuş gibi heyecanlanıyorum. Kazandığım parayla kendime tek taş yüzük alacağım inşallah, eşimden görmedim ama kendi harçlığımla alacağım. Akşam eve gittiğim zaman kızlar annem bugün iş hanımı oldu, onu yormayalım diyorlar. Onlarda artık kendi ödevlerini kendileri yapıyorlar. Çok güzel duygu” şeklinde konuştu.