Deniz TicaretOdası (DTO) İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak, İskenderun Körfezi’nde ithalatta ve ihracatta düşüş olduğunu söyledi.

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Hatay’ın İskenderun ilçesinde DTO şubesinin Aralık ayı Meclis toplantısına katıldı.

Şubeyi anlatan tanıtım film gösterisinden sonra konuşan DTO İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak, İskenderun Körfezi’nde ithalatta ve ihracatta düşüş olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl Körfezimize irili ufaklı 3 bin 882 tane gemi gelirken, bu yıl Ekim ayı itibariyle 2 bin 976 gemi gelmiştir. Bu ithalat ve ihracatımızda düşüş olduğunu göstermektedir. Bilindiği gibi limanlarımız kuru yük, dökme yük ve akaryakıt servisi veriyor. 2013 yılında Botaş Limanı gibi sıvı ürün yüklemesi yapan limanlarımızdan 54 milyon ton yükleme yapılmasına karşın, bu yıl Ekim ayı itibariyle bu rakam 42 milyon ton olduğu görülmüştür. Yani tanker yüklemelerinde de düşüş gözlenmektedir. Ortadoğu’daki olumsuzluklar Körfezimizi ve bilhassa da Hatay rakamlardan da anlaşılacağı gibi çok etkilendi" dedi.

DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’da sektör içerisinde yer almış olan kişilerin büyük bir değer olduğunu ve onlara sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, “Mazisine sahip çıkmayanın geleceğine sahip çıkması mümkün değildir” diye konuştu.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise konuşmasına 2008 yılında başlayan ekonomik krizle birlikte dünyada yaşanan gelişmelere dikkat çekerek başladı. Kalkavan, yüz yılın krizinin çıkmaması durumunda belki de bir dünya savaşının çıkabileceğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Taşların yerine oturması, balonun söndürülmesi için bu kriz gerekiyordu. 6 yılı geçtik ve o günden bu yana çok şeyler değişti. Kriz öncesi ve sonrası hiçbir şey aynı olmayacak. Devletlerin ağır rekabeti var. Özellikle enerji ve petrol etrafında önemli politikalar geliştiriliyor. Bugün yaşanan olayların çoğunun nedeni budur. Krize rağmen dünya ticareti hala gelişmeye, büyümeye devam ediyor. Niye normale dönmüyor dersek ticaretin nüfusa orantılı artmamasıdır.”

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’de yaptığı konuşmada sektöre yönelik belediyenin üzerine düşen görevi yerine getireceğini belirtti.