Tarih öncesi çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olan Ermenek ilçesinin tarihi, araştırmalara göre 4 bin 500-5 bin yıl öncesine uzanıyor. Bölge Hitit, Aka, Babil, Pers, Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerinin izlerini taşıyor. Birçok antik kent ve tarihi kalıntılar ilçe sınırları içerisinde hala keşfedilmeyi bekliyor.
Ermenek, tarihi dokusunun yanı sıra bozulmamış doğal güzellikleri ile de dikkatleri çekiyor. Çam, ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı Ermenek yaylaları, henüz yeterince tanınmış değil.
Ermenek Çayı üzerine kurulan Ermenek Barajı'nın oluşturduğu göl, turkuaz ve yeşilin buluştuğu eşsiz manzarası ise görenlere görsel bir şölen sunuyor.
Ekonomisi madencilik ve tarıma dayalı ilçenin, son dönemde atılan adımlarla turizmden de hak ettiği payı alması hedefleniyor.
Ermenek’i derinden yaralayan maden faciası sonrası halkın tek geçim kaynağı olmaması nedeniyle belediye tarafından turizmin gelişmesi için büyük çaba harcanıyor.
Tarih, doğa ve kültür turizmi açısından son derece zengin olan Ermenek, keşfedilmeyi bekliyor.
Su sporlarına da önem veren Ermenek Belediyesi, Turkuaz Gölü’nde tekne turları başlattı. Turkuaz Gölü, 7 gezi teknesi ve 200 kişilik gezi gemisi ile huzur verici tatil günlerinin geçirildiği merkez haline gelmeyi planlıyor. Gölde yüzme havuzu ile birlikte göl kenarında turizme hizmet edecek piknik alanları, çay bahçeleri, lokantalar, spor alanları yapıldı.
Maden faciası sonrası kömür karasına bulanan Ermenek, artık kömür karasıyla değil, turizmle anılacak.