Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'si tutuklu 16 sanığın yargılandığı dava 19 Temmuz 2016 tarihinde karar duruşmasıyla sona ermişti. Karar duruşmasında tutuklu sanıklardan Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi tutuklu Ali Kurt 13 yıl 9 ay ile 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 2 yıl 1 ay ceza aldı.

Olayın ardından tutuklanan ve geçen yıl 4 Mayıs günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin o dönemki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey de, 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendisleri Cemile Karaca 6 yıl 8 ay, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılan ancak halen yakalanamayan Yavuz Özsoy 18 yıl 9 ay, aynı şirketin iş güvenlik uzmanı Engin Yetim 5 yıl 6 ay, hapis cezası aldı.

ANKARA BÖLGE MAHKEMESİ MADENCİ AİLELERİN İTİRAZINI DEĞERLENDİRDİ

Verilen cezaları az bulan madenci aileleri itirazda bulundu. İtiraz üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Ceza Dairesi'nden geçtiğimiz Çarşamba günü görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Saffet Uyar ve Ali Kurt'un tutukluluk hallerinin devamına, hakkında yakalama kararı olmasına rağmen halen yakalanamayan Yavuz Özsoy'un yakalanmasına karar verildi. Mahkeme heyeti, Mayıs 2016’da tahliye olan ve 11 yıl 3 ay hapis cezası alan Abdullah Özbey hakkında ise tutuklama kararı verdi. Kararın ardından Özbey, geçtiğimiz Ağustos ayında Şırnak’ın Silopi ilçesinde yakalanıp tutuklandı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Ceza Dairesi'nde 13 Eylül 2017 Çarşamba günü görülen karar duruşmasında ise sanıkların cezaları artırıldı.

Tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin o dönemki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt'un cezaları 19'ar yıl 3'er aya çıkartıldı. Halen yakalanamayan Yavuz Özsoy'un cezası 21 yıla, tutuksuz sanıklardan Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendisleri Cemile Karaca'nın cezası da 14 yıla çıkartıldı. 5 yıl 6 ay hapis cezası alan aynı şirketin iş güvenlik uzmanı Engin Yetim de beraat etti.