Adeta 4 mevsimin bir arada yaşandığı vadinin karla kaplı yaylalarında bahara geçişin müjdecisi kardelenler çiçek açtı. Erik hasadına hazırlanılan, kayısının çağlaya durduğu Mut ilçesine yakın köylerde ise yaz mevsimi başında açan gelincikler göze çarpıyor.
Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ermenek'in de yer aldığı, "Taşeli" olarak bilinen bölgenin ilginç coğrafi özelliklerinin olduğunu söyledi.
Ermenek Vadisi'nin içinden geçtiği Ermenek Çayı'nın, çevresine hayat verdiğini ifade eden Sözkesen, "Ermenek Çayı'nın üzerinde 2 büyük baraj gölü ve onlarca hidroelektrik santrali kurulu. Bunun yanında çay, etrafındaki tarım alanlarına can veriyor. 1800'lü rakımlardan doğan çay, Mersin'in Mut ilçesinde Göksu ile birleşiyor" diye konuştu.
ARADAKİ MESAFE 30-40 KİLOMETRE
Nisan ayında vadinin yükseklerinde kış şartları hüküm sürerken hemen 30-40 kilometre aşağılarda bahar mevsiminin yaşandığını belirten Sözkesen, şöyle devam etti:
"Vadi boyunca yaylalarda yetişen meyvelerin yanı sıra zeytin, nar, antep fıstığı gibi Akdeniz ikliminde yetişen ürünleri görmek mümkün. Bu günlerde karla kaplı yaylalarda baharın müjdecisi, saflığı ve temizliği ifade eden kardelenler, kar yığınlarının arasından kendini göstermeye başladı. Yaylalarda meyve ağaçları henüz çiçek açmış değil. Fakat vadiden aşağı inildiğinde, Mut ilçesine yakın köylerde baharın son günlerine yaklaşıldığı görülüyor. Aşağıdaki yaylalarda mayıs, haziran aylarında çiçek açan gelincikleri görüyoruz. Üst kesimlerde erik ağaçları yeni yeni tomurcuklanırken, Mut köylüleri erik hasadına hazırlanıyor. Kayısılar çağla durumunda. Bu kadar kısa mesafede, böylesine farklı iklim değişikliği dünyanın başka hangi bölgesinde görülebilir?"
Sözkesen, bugüne kadar, zorlu yaşam koşulları, maden kazaları gibi olumsuzluklarla gündeme gelen Taşeli bölgesinin, saklı kalmış tarihi ve doğal güzellikleriyle ön palana çıkması için yetkililerden ilgi ve destek beklediklerini dile getirdi.