Müdürlükte görevli teknik personelin katılımı ile Karapınar İlçesindeki Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezine teknik inceleme ziyareti gerçekleştirildi. Ziyarete Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol ve Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesinde görevli teknik personel katıldı.

Tıbbi ve aromatik bitkiler ve özellikle de lavanta konusunda Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Mustafa Bağcı tarafından yapılan sunumun ardından, Araştırma Merkezinin seralarında lavanta ve diğer tıbbi aromatik bitki üretimi ve saha uygulamaları yerinde incelendi.

Lavanta, ballıbabagiller familyasından olan oldukça hoş kokulu, 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık göz alıcı bir bitki çeşididir. Bitkinin ekonomik ömrü 10-12 yıl arasında değişmektedir. Bitkinin su ihtiyacı oldukça düşük olup, ilk iki yılda 1-2 defa sulandıktan sonra normal yağışlarla su ihtiyacını karşılamaktadır. Lavanta çiçeğinden elde edilen en önemli madde renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır. Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve ilaç sanayiinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Lavanta bitkisi, özellikle ilaç ve diğer sanayi kollarında kullanımının yanı sıra toprak özelliklerini iyileştirici ve rüzgar-su erozyonunu önleyici etkileri son derece önemlidir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce gerçekleştirilecek projelerle, ilimizin özellikle kıraç tarım arazilerinde hem ekonomik getirisi hem de rüzgar-su erozyonunu önlemesi açısından alternatif olabilecek lavantanın üretimi ve daha ileriki dönemlerde üretiminin yaygınlaştırılması planlanmaktadır.