Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, inşaat ve yapı denetim firmalarına yönelik yapılan eğitim seminerinde firma yetkililerini iş güvenliği konusunda uyardı.

Kadıköy Belediyesi son yıllarda inşaat faaliyetlerinin en yoğun yaşandığı ilçelerden olması sorumluluğuyla inşaat ve yapı denetim firmalarına eğitim konferansı düzenledi. Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi meclis binasında bugün gerçekleşen eğitim konferansında, konularında uzman ve bilgileriyle yol gösterici konuşmacılar yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Halkların, yaşayanların, ihtiyaç sahiplerinin, iş yapanların ortak uzlaştığı noktaların tespit edilmesi. Buradaki sorun temelde iş güvenliği, iş sağlığı ve Kadıköy’de yaşayan insanların inşaatlarla ilişkili ciddi sıkıntı ve sorunları var. Biz inşaat yapabiliriz. Bunu yapma hakkı, yaşayanların yaşam kalitelerini ve standartlarını düşürmemesi gerekiyor. Çalışma saatleri belirlenmiş bu saatler içerisinde insanların düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışma yapmaları gerekiyor. Son dönemde bir miktar azalmasında rağmen özellikle gece çalışmalarıyla ilgili ciddi sıkıntılar var. Kadıköy’de herkes kuralları ve saatleri biliyor. Bu çalışma saatlerine kesinlikle uyulmasını istiyoruz” dedi.

“İŞ GÜVENLİĞİNİ DENETLEYECEĞİZ”

Şantiye şeflerinin işlerini doğru bir biçimde yapması gerektiğini vurgulayan Başkan Nuhoğlu, “Bir diğer konu da; inşaatlarda şantiye şefleri genellikle göstermelik bulunuyor. Şantiye şeflerinin inşaatlarının başında durması gerekiyor. Aslında başlangıçta hatanın başladığı en temel nokta bu. Bunlar bize göstermelik olarak veriliyor. Dosyalara konuluyor ama inşaatların başında, bunu hepsi için söylemiyorum, genelde şantiye şefleri bulunmuyor. Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğünden gelen arkadaşlarım veya zabıtadan giden arkadaşlar, ’Biz şantiyelerde muhatap bulamıyoruz’ diyor. Sadece orada çalışan işçiler üzerinde kalıyor. Bu konu çok önemli. Buna uymak zorundayız. Yapılan yapıların hem güvenli hem teknik açıdan yeterliliği hem de içeride çalışanların iş güvenliği açısından orada sorumlu bir idarecinin, bir yöneticinin, bir teknik elemanın yasal olarak bulunma zorunluluğu var. İş güvenliğiyle ilişkili de biz belediye olarak bizim kendi sorumluluklarımız içersinde mümkün olduğu kadar, elimizden geldiği kadar iş güvenliğini denetleyeceğiz” diye konuştu.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun yaptığı konuşmadan sonra Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp iş kazalarına ilişkin görsellerin olduğu bir sunum yaptı.

İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’ndan Lütfi Alpsoy tarafından “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Genel Bakış, İdari Cezalar ve Sorumluluklar”, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulu Başkanı Ergün Korkmaz tarafından "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Şantiyelerde ve İnşaat Sektöründe Risklerin Belirlenmesi ile Yasal Zorunluluklar”, Gemi-Makine Mühendisi, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden Memet Gültekin tarafından da “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Şantiyelerde ve İnşaat Sektöründe Makina v.b. Risklerin Belirlenmesi ile Yasal Zorunluluklar ” konuları ele alındı.