Büyükçekmece Gölü’nde çevreye rahatsızlık veren kötü koku için belediye ekipleri harekete geçti. Büyükçekmece Belediyesi tarafından başlatılacak olan 2 aylık çalışma sonunda gölün kötü kokudan arındırılması planlanırken, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, çalışmaların ardından gölde Venedik’teki gibi gondol seferlerinin yapılacağını söyledi.

Büyükçekmece Gölü çevresinde uzun süredir yaşanan ve bölge sakinlerini rahatsız eden kötü koku sorunu tamamen ortadan kalkıyor. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Gölü’nde yapılan ıslah çalışmalarının detaylarını kamuoyuna duyurdu.

KOKUYA DOĞA OLAYLARI DA NEDEN OLUYOR

Çalışmalar tamamlandıktan sonra, hayata geçirilecek olan projelerle; Mimar Sinan’ın önemli eserleri olan tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Kervansaray’ı içinde barındıran Kültürpark’ın vatandaşların zaman geçireceği güzel bir mekan haline getirilmesi amaçlanıyor. Yapılan çalışmalar ve proje hakkında bir açıklama yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Gölü’nün baraja dönüştürülmesinden sonra deniz ve göl arasındaki gelgitin kesildiğini, sirkülasyon durduktan sonra da kirlilik ve kötü kokunun ortaya çıktığını belirtti.

“TEMİZLİK SONRASI DERİNLİK 1,5 METREYE ÇIKIYOR”

Çevreye rahatsızlık veren kirlilik ve kokunun ana sebebinin, ilçe merkezinin bütün foseptiğinin geçmişte buraya bağlanmış olması olduğunu sözlerine ekleyen Akgün, bazı vatandaşların göle yağmur suyu taşıyan su kanallarına kaçak fosseptik bağladıklarını söyledi. İSKİ’den alınacak olan görüntülü su altı cihazı ile kaçak yapılaşmanın önüne geçeceklerini aktaran Akgün konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Gölden her şey çıkıyor. Korkunç bir poşet çıkıyor. Gölü temizleyen makinelerin hortumlarını tıkıyor. Çuvallarla poşetler çıkarttık. Bu alandaki su derinliği 30-40 santimetre arasında değişiyor. Bu operasyon ile derinlik ortalama 1 buçuk metreye çıkıyor.”

“ÜLKE TANITIMI İÇİN TEMİZLİK ŞART”

Kültür ve sanat şehri olan Büyükçekmece’ye kötü kokunun yakışmadığını ifade eden Başkan Akgün, her yıl gerçekleşen uluslararası kültür sanat festivali için ilçeye gelen misafirlerin ülke tanıtımı için önemli olduğunu söyledi. Akgün, “Göl temizlendikten sonra Büyükçekmece Uluslararası Kültür Sanat Festivali için buraya gelen bin 500 sanat elçisi artık bu kötü kokuya maruz kalmayacak. Çünkü ülkemizin reklamını onlar yapıyorlar. Sonra biz bu kokuyu çekmeyeceğiz ve çevre adına güzel bir iş yapmış olacağız.” dedi.

Gölün, Mimar Sinan Köprüsü’nün deniz tarafında kalan kısmının temizlendiği açıklayan Belediye Başkanı Hasan Akgün, temizlenmeyecek olan diğer kısımda foseptiğin toplanmadığı ve o bölgenin kuşlar için üreme bölgesi olduğunu sözlerine ekledi.

VENEDİK GONDOLLARI GÖLE GETİRİLECEK

Akgün, son olarak Büyükçekmece Gölü’nde Venedik’te olduğu gibi yılın dört mevsimi gondol seferleri yapılacağını duyurdu. Ayrıca bu projeyle yerli ve yabancı turistlerin Büyükçekmece’ye olan ilgisinin daha da artması planlanıyor.