Büyükçekmece’de “Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu” açıldı. Hizmete geçen istasyon sayesinde, yeraltı hareketlerinin izlenerek, olası bir depremin şiddetinin belirlenmesi öngörülüyor.

Büyükçekmece Kumburgaz’da kurulumu tamamlanan “Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu” gerçekleştirilen törenle açıldı. Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 15 kilometre uzakta kurulan istasyon sayesinde, yeraltı hareketlerinden haber alınabilecek. Elde edilen fay hattı hareketleri verileri sayesinde, olası depremin şiddetinin belirlenmesi de öngörülüyor. Büyükçekmece’ye kurulacak olan 5 izleme istasyonunun ilki Büyükçekmece Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile yapıldı.

"DEPREMLERDEN 35 GÜN ÖNCE HABER ALINACAK"

İstasyonun açılış törenine katılan DOHAD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday, 6 ve üzeri şiddetli depremlerden önce yer altında değişimler yaşandığı belirtti. Agalday, “Depremden 15-20 gün önce yerdeki bütün parametreler değişiyor. Bunları da ölçmemiz gerekiyor. Bu istasyondaki sistem de 2000 yılında başlayan bir proje. Şu anda bu istasyonda fay hattına ortalama 15 kilometre uzaktayız" dedi.

"İSTANBUL’DA OLACAK BÜYÜK BİR DEPREMDEN KORKUYORUM"

Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde deprem sonrası arama çalışmalarına katıldığını söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Belediyecilik yaptığım dönemlerde çok fazla deprem gördüm ve çalışmalara katıldım. Bu nedenle İstanbul’u etkileyecek bir depremden korkuyorum. Çok deprem yaşadığım için korkuyorum. Burada oluşturulan bu sistem sayesinde, depremsel hareketler önceden izlenebilecek. Elde edilen verilerle, Marmara Denizi’nde neler olup bittiğini öğrenebilmemiz kolaylaşacak” şeklinde konuştu.

DEPREMİN ÖNCÜ İŞARETLERİ PANELDE KONUŞULDU

İstasyonun açılış töreni sonrası Büyükçekmece Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde, ‘Deprem Öncü İşaretlerinin Belirlenmesinin Önemi ve Amacı’ konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Turgut Uzel, Prof. Dr. Uğur Kaynak, Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Fuat Agalday Özden Işık ve Hüseyin Karadayı, Büyükçekmecelilere deprem öncesi ve sonrası yaşanan jeofizik hareketler hakkında çeşitli bilgiler verdi.