Dünyaca ünlü opera sanatçısı Soprano Zehra Yıldız, vefatının 17’inci yıl dönümünde Kartal’da düzenlenen programla anıldı.

Geçirdiği beyin kanaması sonucu 10 Aralık 1997’de hayatını kaybeden dünyaca ünlü opera sanatçısı Soprano Zehra Yıldız, Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen geceyle anıldı. Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma gecesinde dünyaca ünlü opera sanatçıları Zehra Yıldız anısına bir araya geldi. Kartal Belediyesi tarafından bu yıl 5.si gerçekleştirilen anma gecesine; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra eşi Feray Öz, Başkan Yardımcıları Ömer Fethi Gürer, Ali Apaydın, Feyyaz Kaynak, İlçe protokolü, Kartal Belediye Başkan Danışmanları, Kartal Belediyesi birim müdürleri, gazeteci - yazar Can Ataklı, CHP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Ertuğrul, CHP İlçe Başkan Vekili, İlçe Yöneticileri, Kadın Kolları Başkanı, Gençlik Kolları Başkanı, sanatçılar ve Kartallılar katıldı.

“TEŞEKKÜRLER ZEHRA YILDIZ”

Kartallılar tarafından yoğun ilgi gören anma programı öncesinde bir konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Zehra Yıldız’ın sanata büyük bir katkıda bulunduğunu belirterek Türkiye’yi dünya arenasında temsil ettiğini söyledi. Başkan Altınok Öz, “Zehra Yıldız’ın, sanat yaşamı süresince sanata çok büyük bir katkısı oldu. Türkiye’yi sanat alanında çok güzel temsil etti. Zehra Yıldız’ı zamansız kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Zehra Yıldız, sanatıyla, duruşuyla bizlere ışık tutuyor. Sanatıyla, opera sevenleri bugün bile biraraya getiriyor. Teşekkürler Zehra Yıldız. Bu vakfın öncüsü olan ve Türk siyasetinde değerli bir yeri olan Erdal İnönü’ye de teşekkür ediyoruz. Yerel yönetici olarak ve Kartal Belediyesi ailesi olarak 20. yıl Zehra Yıldız anmasını inşallah gerçek opera binasında yaparız. Kartal Belediyesi ailesi olarak sanatçı arkadaşlara da teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Altınok Öz’ün konuşmasının ardından anma gecesinde ünlü orkestra şefi Cem Mansur yönetimindeki ZYV (Zehra Yıldız Vakfı) Orkestrası, Zehra Yıldız’ın ses ve görüntüleri eşliğinde sahne aldı. Konserde, Türk operasının genç yıldızları soprano Seda Aracı Ayazlı, soprano Eylem Demirhan Duru, soprano Görkem Ezgi Yıldırım, mezzosoprano Ezgi Karakaya, tenor Erdem Erdoğan ve bariton Murat Güney; G. Rossini, Mozart, Verdi, Puccini, F. Cilea, C. Debussye, C. Gounod, L. Delibes, C. Saint-Saens’den terset, kuartet arya ve düetleriyle salonu dolduran sanat severler tarafından ayakta alkışlandı.

ZEHRA YILDIZ KİMDİR?

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera ve Şan Bölümünden 1983 yılında mezun olan Zehra Yıldız, aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi ailesine katılarak ilk kez ‘Venedik’te Bir Gece’ Opereti ile sahneye çıktı. 1984’te İtalya’daki La Boheme yarışmasında ‘Mimi ‘ rolü ile ilk beş soprano arasına girdi. Antonietta Stella, Lia Guarini, Carlo Bergonzi, Renato Gavarini gibi ünlü sanatçılarla çalışan sanatçı, Hoffmann’ın Masalları, Madama Butterfly, Otello, Maskeli Balo, Aida operalarında baş kadın oyuncu rolünü üstlendi. Zehra Yıldız, 1994-95 sezonunda T.C. Kültür Bakanlığı tarafından “Yılın En Başarılı Kadın Opera Sanatçısı” unvanına değer bulundu. Sanatçı, 1995-96 mevsiminde Almanya’da oynadığı Uçan Hollandalı operasındaki Senta rolü ile ünlü ‘’Opern Welt’’ dergisinde yılın en başarılı sanatçıları arasında yer aldı. Almanya’daki son temsilleri “Salome” ve “Fidelio”nun ardından ani ölümüne duyulan acı, yerli basın kadar yabancı basında da yankılandı.