Anadolu’nun manevi mimarlarından Mehmed Zahid Kotku’nun anıldığı programdakonuşan EsenlerBelediyeBaşkanı M. Tevfik Göksu, "BugünTürkiye’yeönemli çağ atlatmışkadrolar üzerindeçok emeği olan Mehmed Zahid Kotku’yabüyük vefa borcumuz var"dedi.

Esenler Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlediği Anadolu’yu Mayalayanlar programında Anadolu’nun gönül mimarları anılıyor. Programlar çerçevesinde bu yıl ilk olarak İslâm âlimi Mehmed Zahid Kotku Esenler’de anıldı. Esenler Dörtyol Meydanı’nda düzenlenen programa Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“Çağ atlatan kadrolarda emeği var”

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu bir konuşma yaptı.Göksu, "Bu toprakların gönül sultanlarını bu meydanda anarken istiyoruzki,Esenler’de yetişen çocuklarımız bu toprakların gönül erlerini tanısınlar. Mehmed ZahidKotku,bu toprakların manevi mimarlarından biridir. BugünTürkiye’yeönemli çağ atlatmış, Türkiye’yi yön veren bir ülke haline getirmiş kadrolar üzerinde en büyük emeği olanlardan biridir. Kendisine çok büyük bir vefa borcumuz var"dedi.

"Cemaatler cemiyete adam yetiştirir"

Programda Mehmed ZahidKotku’yu anlatan Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, özetle şunları söyledi: "Bu topluluğun mayasını çalan en önemli insanlardan biridir Mehmed Zahid Kotku. Bir Müslümanda olması gereken tatlı dil ve güler yüz ondamevcuttu. Kendisinin çok önemli bir sözü vardır, ’Cemaatler cemiyete adam yetiştirir,cemaate değil’ diye. İşte bu sözü İslamiyet için çok önemlidir."

İlahiler ilk kez mehter eşliğinde okundu

Programın sonunda, Türkiye’de ilk defa ilahiler mehter eşliğinde okundu. Sufi Mehter,TasavvufMüziği sanatçılarıMustafa Demirci ve MuratNecipoğlu öncülüğünde,ilahileri mehteran takımı eşliğinde okudu. SufiMehter,dinleyenlerden büyük alkış aldı.