İlçede işsizlik sorununa çözüm üreten Bağcılar Belediyesi, İŞKUR ile birlikte gerçekleştirdiği projede iş arayanlarla iş verenleri buluşturuyor.

Bağcılar Belediyesi ile İŞKUR’un ortaklaşa hayata geçirdiği proje kapsamında işverenler, iş arayanlarla buluşturuluyor. İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları aracılığıyla Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa katılan iş verenler aradıkları vasıfları taşıyanları işe alıyorlar.

İŞKUR’un İş ve Meslek Danışmanları, “bağcilar.bel.tr” ve cep telefonundan SMS yoluyla bilgilendirilen iş arayanlarla buluşuyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları, 2,5 yıldır devam eden proje kapsamında Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı ile Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde iş arayanlarla bir araya geliyorlar. İş başvurularında bulunmak isteyenlerin eğitim ve iş başvurusunda gerekli olan diğer bilgileri kaydediliyor. Bu görüşmenin ardından İŞKUR iş arayan firmalarla görüşüyor. 15 günde bir düzenlenen program sırasında iş arayanlar ile işveren yüz yüze görüştürülüyor. İşverenler, görüştükleri iş arayanların görüş ve düşünceleri doğrultusunda işe alım yapıyorlar.

İŞE BAŞLAMA SÜRECİNDE DEVLET YARDIM ELİ UZATIYOR

İşe alınan kişinin tecrübesi olmaması halinde İŞKUR, iş verenlerle görüşerek bir uygulama başlatıyor. Buna göre kişi, iş tecrübesi kazanana kadar firmada çalışıyor. Her ay 25 TL ödüyor. Ayrıca iş kazası, meslek hastalığı ve sağlık sigortası da yine devlet tarafından ödeniyor. İşbaşı Eğitim Programı süreci mesleğin niteliğine göre değerlendiriliyor. Bu süreç en fazla 160 gün veya bir ay da olabiliyor. Böylece vasıfsız kişilerin de meslek sahibi olmasına katkı sağlanıyor. İşe alınanların sosyal hakları ve sigortaları da ihmal edilmiyor.

“ENGELLİLERİMİZE, KADINLARIMIZA MESLEK ÖĞRETİYOR, İŞVERENLERLE BULUŞTURUYORUZ”

Bağcılar Belediyesi olarak başta engelli ve kadınlar olmak üzere herkesin sosyal yaşama katılımını sağlamak için projeler ürettiklerini anlatan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Engelliler Sarayı’nda ve Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde farklı branşlarda kurslar düzenlediklerini ifade etti.

Engelilerin, yakınlarının ve kadınların değişik branşlardaki kurslara katılarak meslek öğrendiklerini anlatan Çağırıcı, “Hemşehrilerimin iş sahibi olmaları için de İŞKUR ve firmalarımızla birlikte çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Düzenlediğimiz tanışma ve görüşme programlarındaki danışmanlık hizmetimize 14 yaş üstü tüm hemşehrilerim başvurabiliyor. Son bir ay içerisinde 100 engelli kardeşimizi işe yerleştirdik. Kasım ayındaki görüşmemiz sonucunda da 4 kardeşim iş sahibi oldu. Bildiğiniz gibi devletimiz 50 ve üzeri personel çalışan firmaların yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Hemşehrilerim sadece T.C numaralarıyla iş başvurusu danışmanlık hizmetimizden yararlanabiliyor.

GÜVENLİ ORTAMDA İŞ GÖRÜŞMESİ YAPIYORLAR

İŞKUR yetkililerine iş başvurusunda bulunan 26 yaşındaki Ali Ergen, oğlunun askerliğini yaptıktan sonra iş aradığını belirterek, “Bağcılar Belediyesi’nin internet sitesindeki duyuruyu okudum. Ortaokul mezunuyum. Şoförlük yapmak istiyorum.” dedi.

Bir çocuk annesi Tacer Telli de eşinden ayrıldıktan sonra çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Telli, “Bağcılar Belediyesi özellikle kadınlar için çok ihtiyaç duyulan hizmetler veriyor. İnternet sitesinden böyle bir hizmet verildiğini okur okumaz başvuruda bulundum. Önceden muhasebecilik yapıyordum. Şimdi iş arıyorum. İnşallah istediğim işe kavuşurum” diye konuştu.

Merkez’deki kurslardan faydalandığını anlatan Yasemin Gündüz Eryılmaz da cep telefonuna gelen mesaj aracılığıyla başvuruda bulunmak için Merkez’e geldiğini söyleyerek, düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Önceden bir bankada çalışmıştım. Ancak bir süredir işsizim. İş arıyorum. Eğer bu görüşmemizden olumlu netice alabilirsem finans sektöründe çalışacağım. Merkez’deki bu görüşme çok güvenli ve faydalı. Çünkü her yere iş başvurusunda bulunamıyorsunuz. Özellikle bizim gibi kadınlar için büyük sorun çıkabiliyor. Bağcılar Belediyesi ile İŞKUR’a çok teşekkür ediyorum. Bize işveren ile yüz yüze konuşabilme imkanı sundular. Bizler daha güvenle başvuruda bulunabiliyoruz. Çok güzel bir hizmet.”