Kağıthane Belediyesi tarafından düzenlenen “Doktor Anneler Yetiştirme Semineri”ne katılan Kağıthaneli anneler, çocuk sağlığı konusunda bilgilendirildi.

Kağıthaneli anneler çocuklarının sağlığı için “Doktor Anneler Yetiştirme Semineri’ne katıldı. Kağıthane Belediyesi Kent Konseyi’nin Kağıthane Devlet Hastanesi ve Haliç Üniversitesi’nin desteği ile hayata geçirdiği “Doktor Anneler Yetiştirme Semineri” Uzman Doktor Gülsen Meral Sezar’ın “Büyüme, Gelişme, Genetik Bozukluklar” eğitimiyle başladı.

Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü’nde düzenlenen eğitimlerin ilk gününde yer alan programa Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve eşi Fatma Kılıç, Belediye Başkan Yardımcısı Mevlüt Öztekin, Kağıthane Belediye Meclisi Başkan Vekili ve Kent Konseyi Başkanı Meryem Tekbıyık, Özel Kalem Müdürü Nuran Sevinç, Kağıthane Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Nurten Baş, Kağıthane Devlet Hastanesi Başhekimi Gülsen Meral Sezer, Doktor Ayşen Uslu, Kağıthane İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kasım Hasko, Haliç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Özkazanç ve Kağıthaneli anneler katıldı.

Programda kısa bir konuşma yapan Başkan Kılıç, “Kağıthane Belediyesi olarak tüm çalışmalarımızda olduğu gibi sağlıkla da ilgili önemli çalışmalara imza attık. Yine bu programla bu sene güzel bir çalışmaya başlangıç yapıyoruz. Kent Konseyimizin, Sağlık Müdürlüğümüzün, Kağıthane Devlet Hastanemizin yürüttüğü çalışmalarla Haliç Üniversitemizin ev sahipliğinde sizlerle hepimizin ihtiyacı olan bir bilgi paylaşımı içerisinde olacağız. Bugün başlangıcını yaptığımız programlar devam edecek. İnşallah burada olmayan anneler, burada olmayan Kağıthaneli komşularımız da bu çalışmanın içerisinde bulunacaklar. Önceki yıllarda İstanbul Üniversitesi ile Hasta Okulu çalışması içerisinde bulunduk. Şimdi de bebek, çocuk bakımı üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. Hepimizin hassasiyetle takip etmesi gereken konular üzerine güzel bir çalışma olacak. Ben çalışmayı hazırlayan tüm arkadaşlarımıza ve iş birliği içerisinde olduğumuz kurumların yöneticilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

"BİR ANNE ÖĞRENİRSE, O EVİN TÜM BİREYLERİ ÖĞRENİR"

Çocukların hayatında ilk öğretmen olan annelerin sağlık eğitimi almasının çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Kılıç, “Çocukluğun ilk yıllarında yaşanabilecek sağlık sorunlarının ihmal edilmesi durumunda, çocuğun yaşamını etkileyecek sonuçlar oluşabilir. Tüm çocuklarımız değerlidir ve tüm anneler çocuklarına en iyisini sunmak ister. Burada önemli nokta en iyisinin ne olduğudur. Sağlık büyük dikkat, gözlem ve hassasiyet isteyen bir konu. Söz konusu sağlık olduğunda yanlış bir müdahale ya da bilgisiz bir eylem çocuklarımıza zarar verebilir. Anneler her ne kadar iyi niyetle de hareket etmiş olsa, çocuklarının geleceğinde büyük yaralar açacak hatalara adım atabilir. Bizler istiyoruz ki, Kağıthaneli anneler çocuk sağlığı ve çocuk bakımı konusunda eğitimli olsun. Yani sağlık gibi önemli bir konunun temellerini bu işin uzmanından öğrensinler. Öğrensinler ki çocuklarını daha bilinçli, sağlıklı yetiştirsinler ve gelecekte oluşabilecek olumsuz durumlarda ‘Keşke bilseydim’ demesinler. Unutmayalım bir evde bir anne öğrenirse o evin tüm bireyleri öğrenir. Bu nedenle annelerin sağlığın değerini bilen ve sağlıklı yaşam için özen gösteren gelecek nesiller üzerinde de büyük etkisi var.” diyerek çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için eğitime zaman ayıran annelere teşekkür etti.

Annelere sağlık konusunda eğitim vermeye yıllar önce karar verdiğini söyleyen Kağıthane Devlet Hastanesi Başhekimi Gülsen Meral Sezer, “Ben yıllar önce ev ev gezerek annelere sağlığı anlattım ve bir karar verdim. Ben bu anneleri birer doktor yapacağım dedim. Bence bir doktor anne olmak lazım. Çünkü anne bana çocuğu ile ilgili ne kadar doğru bilgi verirse ben o kadar başarılı bir hekim olabiliyordum. Ancak anne bana doğru bilgi vermediği sürece benim o çocuğu tedavi etme şansım olmuyordu” diyerek destekleri için Başkan Kılıç ve Fatma Kılıç’a teşekkür etti.

Sağlık ile ilgili tiyatral bir gösteri ile başlayan Uzman Doktor Gülsen Meral Sezar’ın “Büyüme, Gelişme, Genetik Bozukluklar” eğitiminde 0-12 yaş arası çocuklarda yaşanabilecek hastalıklar hakkında bilgi verildi. Sezar’ın akıcı ve anlaşılır anlatımıyla sunulan eğitimi dikkatle takip eden Kağıthaneli anneler, çocuklarının karşılaşabilecekleri hastalıklar ve bu hastalıklara karşı yapılması gerekenlere yönelik bilgi edindiler. Eğitimi dikkatle takip eden anneler, kendilerine sağlık konusunda eğitim imkanı sunan Başkan Kılıç’a teşekkür etti. Söylentiler ve kaynağı belli olmayan bilgiler ile çocuklarının sağlıklarını riske atmak istemediklerini söyleyen anneler, en doğru bilgiyi uzmanlardan öğrenmenin mutluluk verici olduğunu söylediler.

“Büyüme, Gelişme, Genetik Bozukluklar” eğitim ile başlayan Doktor Anneler Yetiştirme Semineri; Yeni Doğan Bebek ve Çocuklarda Beslenme, Enfeksiyon Hastalıkları ve Aşılama, Bağışıklık sistemi ve Metebolizma Hastalıkları, Sindirim Sistemi Hastalıkları, Solunum Sistemi ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları, Kan Hastalıkları ve Romatizmal Hastalıklar, Üriner Sistem Hastalıkları ve Endokrin Sistem Hastalıkları, Sinir Kas ve Kemik Hastalıkları, Psikososyal ve Sorunlar, Deri ve Jinekolojik Hastalıklar eğitimleri ile devam edecek.

2014 yılının son ayında başlayan eğitimlerin programlı olarak 2015 yılının Mayıs ayına kadar devam edecek.