Kağıthane Belediyesi, sağlıklı iş yerlerinin oluşturulması ve çalışanlara iş güvenliği kültürünü kazandırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte Farkındalık Oluşturma Eğitimleri başlattı. Eğitim kapsamında çalışanlara hak ve özgürlükleri, iş kazalarında ne yapmaları konusunda bilgi verildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün dünya geneli verilerine göre iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2,5 milyon insan ölüyor. Ülkemizde ise her gün gerçekleşen yaklaşık 172 iş kazasında, 6 çalışan sağlığını, 4 çalışan ise hayatını kaybediyor. Bu gerçeklerden yola çıkan Kağıthane Belediyesi, sağlıklı iş yerlerinin oluşturulması, meslek hastalıklarının önlenebilmesi ve çalışanlara iş güvenliği kültürünü kazandırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile el ele verdi. Düzenlenen eğitim seminerleri ile personeli bilinçlendirerek iş kazalarının önüne geçmeyi amaçlayan Kağıthane Belediyesi, ilçe genelindeki tüm çalışanlara ve işletmelere iş kazalarında ve acil durumlarda nelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Kağıthane sınırları içerisinde çalışan tüm vatandaşlar ve şirketlerin ücretsiz olarak katılabileceği seminerlerin ilk gününde yaklaşık 200 kişiye eğitim veren Uzman Yardımcısı Derya Koçak, katılımcılara iş güvenliğini tehdit eden unsurlar, risk analizi ve riskleri ortadan kaldıracak tedbirlere ilişkin bilgi verdi.

Bakanlık olarak amaçlarının işçi ve işvereni korumak olduğunu hatırlatan Koçak “Bilgisizlik, uykusuzluk, tehlikeyi önemsememe, ihmal, tedbirsizlik, bakım yetersizliği, yorgunluk, işi ciddiye almama ve moral bozukluğu gibi nedenler, iş kazalarının başlıca faktörleri arasındadır. Bunun için işverenin alacağı tedbirlerin yanı sıra çalışanların da işine yoğunlaşması, gördüğü aksaklıkları ve riskleri zaman kaybetmeksizin ilgililerine bildirmesi ve tedbir alması gerekmektedir” diye konuştu.

“ÇALIŞANLARA HAKLARINI ANLATIYORUZ”

Hemen hemen her gün bir iş kazasının yaşandığından hareketle böyle bir çalışmayı başlattıklarını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, bu eğitimlerin düzenli bir şekilde verilmesiyle kazaların önüne geçileceğinin altını çizerek, ”Bir anlık dikkatsizlik sonucu maalesef istenmeyen ve hepimizi üzen iş kazalarını yaşıyoruz. İnsan hayatı bizler için çok önemlidir. Bu kazaların önüne geçmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mızla birlikte farkındalık oluşturma seminerlerini başlattık. Katılanlara, güvenli bir şekilde nasıl çalışacaklarını, nasıl tedbir alacaklarını, neye dikkat edeceklerini, haklarını anlatıyoruz. Küçük bir ihmalin bile hayatımızı kabusa çevirebileceğini anlatıyoruz. Umarım bu eğitimler herkes için faydalı olur” dedi.

İş güvenliği seminerine katılan vatandaşlar semineri yararlı bulduklarını, hak ve özgürlükleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade etti.

Eğitim sonunda işveren ve çalışanlara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sertifika verilecek.