Gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu, Küçükçekmece’de düzenlenen ’İstanbul Sohbetleri’nde Küçükçekmecelilerle biraraya geldi.

Gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu Küçükçekmece Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ’İstanbul Sohbetleri’ adlı söyleşide Küçükçekmecelilerle buluştu.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide Ayvazoğlu, İstanbul’un nasıl bir Türk ve İslam şehri olduğuna değinerek, İstanbul’un 7 tepesini ve güzelliklerini katılımcılarla paylaştı.

“İSTANBUL’U BİLMEK ZORUNDAYIZ”

İstanbulluların, yaşadıkları şehrin güzelliğinin farkına varma konusunda körlük yaşadıklarını kaydeden Ayvazoğlu, “İnsan bilmediği, tanımadığı ve kendine yabancı şeyleri koruyup kollayamaz bu nedenle İstanbul’u tanımak ve bilmek zorundayız.”diye konuştu. İstanbul’a yabancılar gibi Osmanlıların da gözünü diktiğini kaydeden Ayvazoğlu, İstanbul’u almanın Fatih Sultan Mehmet’e nasip olduğunu şu sözlerle anlattı: “2’nci Murat’ın oğlu olmak kolay değil. 2’nci Murat çocuklarını iyi yetiştirmek için bütün imkanlarını seferber eden bir padişah. Bu nedenle Fatih Sultan Mehmet, çok seçkin ve köklü bir eğitim almış. 21 yaşında ama yaşının çok üzerinde bir zekaya sahip. Fatih daha o yaşta dünyadaki cihangirlerin hayatlarını okuyan ve onlardan daha zengin bir hayal gücüne sahip olan biriydi. Başarılı olmak için iyi bir hayal gücünüz ve çok gelişmiş sezgileriniz olmalı.”

“FETİH 1453’TEKİ GİBİ PIRIL PIRIL DEĞİL”

“Fetih 1453 sinema filminde Fatih İstanbul’u fethettiği zaman gösterilen hipodromun, gerçekte yerle bir olduğunun, “İstanbul fethedildiğinde, Fetih 1453 filmindeki gibi pırıl pırıl değil; o zamanlar harabe halindeydi” diyerek altını çizen Ayvazoğlu, İstanbul’un 4’üncü Haçlı seferlerindeki Latin istilasından sonra 60 yıl boyunca Latinler tarafından soyup soğana çevrildiğini ifade etti. Program sonunda ise ünlü yazar katılımcıların sorularını yanıtladı.