Toplumda ‘çekçekçiler’ olarak bilinen kağıt-karton toplayıcılarına, Üsküdar’da yeni düzenleme getiriliyor. Üsküdar Belediyesi, ilçedeki çekçekçilere yeni malzemeler vererek, toplanılan geri dönüşüm ürünlerini kendi bünyesinde toplayarak anlaşmalı firmalara aktaracak. Çekçekçiler uygulama kapsamında belediyenin verdiği yelek ve şapkaları kullanacak.

İstanbul sokaklarını ellerindeki çekçeklerle dolaşıp çöp konteynerlarındaki kağıt-karton ve plastik geri dönüşüm atıklarını toplayarak geçimlerini sağlayan çekçekçilere Üsküdar Belediyesi el attı. Belediye bünyesindeki Temizlik İşleri Müdürlüğü, ilçedeki yaklaşık 200 çekçekçiyi biraraya getirerek yeni proje hakkında bilgiler verdi. Yeni uygulamayla birlikte çekçekçiler artık belediyenin verdiği yelek ve şapkaları takacak. Yine aynı şekilde geri dönüşüm malzemelerini toplamada kullanılan malzemeler de belediye tarafından karşılanacak.

“HEM KENDİ EKMEĞİNİ ÇIKARIYORLAR HEM EKONOMİYE KATKIDA BULUNUYORLAR”

Projenin detaylarına ilişkin bilgiler veren Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Salih Uzun, “Sokakta çekekçi diye tabir ettiğimiz aslında çevrenin gizli kahramanları var. Bunlar bizim çöpe attığımız değerlendirilebilir malzemeleri, ‘her atık çöp değildir’ bu malzemeleri çöpten kazanıp hem kendi ekmeğini çıkarıyorlar hem de ekonomiye ciddi katkıları bulunuyor. Tabi ekonomiye katkıda bulurken bizim çöpe attığımız kıymetli malzemeleri kurtarıp milli ekonomiye katkıları olurken aslında kendi sağlıklarıyla ilgili sıkıntılar yaşamaktalar. Onların sağlıklarını korumak, disipline etmek, daha derli toplu bir hale getirmek için onlarla görüş alışverişinde bulunmak üzere arkadaşlarımızla toplantı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Salih Uzun, “Üsküdar’dan çıkan tüm geri dönüşüm malzemelerini tek elde, Üsküdar Belediyesi eliyle toplamak, bu işi yapan arkadaşlarımızı daha sağlıklı şartlarda çalışmalarını eldivenlerini, maskelerini ve çekçeklerini daha düzenli halde karşılamak istiyoruz herkes kazansın. Çevreye, milli ekonomiye, ev ekonomilerine katkı olurken sağlıkları heba olmasın” dedi.

“ÇOLUK ÇOCUĞUMUZ VAR MECBUREN BU İŞE GİRDİK”

Çekçekçiler de Üsküdar Belediyesi’nin düzenlediği uygulamayı olumlu karşılıyor. Geçimini geri dönüşüm malzemeleri toplayarak sağladığını söyleyen Süleyman Aytar, “Bizim için de çok iyi olur. Normalde zor şartlarda çalışıyoruz. Belediyenin böyle düşünmesi bizim için daha rahat olur” dedi.

3 çocuğu olduğunu söyleyen Mustafa Yurtsuz ise, “Bu işler zor. Yaptığımız iş, iş değil aslında ama Ne yapalım çoluk çocuğumuz var mecburen bu işe girdik. Kışın daha da kötü oluyor. Yazın normal ama kışın çok soğuk oluyor” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A YARDIM ÇAĞRISI

Bir kadın çekçekçi ise yardım istediğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bizim romanlar çok tuttu. Lütfen bizi artık görsün. Arabalarda yatıp kalkıyoruz. Bize el uzatsın. Ne olacak bizim halimiz? Onu çok seviyoruz Allah rızası için bize al uzatsın” dedi.

Uygulamanın 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren hayata geçirilmesi planlanıyor.