4’üncü kez düzenlenen ’Lüfer Bayramı’nda jürinin oylaması sonucu Bekir Tunç tarafından tutulan 41,5 santim uzunluğunda ve 870 gram ağırlığında olan lüfer, "İstanbul’un en baba lüferi" seçildi.

Üsküdar Belediyesi, Slow Food - Fikir Sahibi Damaklar, Sokak Bizim Derneği, Kuzguncuklular Derneği, 140 Journos ve Balıkçılar.net işbirliğiyle düzenlenen Lüfer Bayramı’nda, lüferi yakından tanımak amacıyla, söyleşiler, olta avı yarışması, emektar balıkçıların muhabbetleri, balık tarifleri, kartpostal yollama, çocuklara oyunlar ve daha bir dizi etkinlikler Üsküdar’ın Kuzguncuk semtinde yapıldı.

BİRİNCİ OLAN LÜFER 41,5 SANTİM

4’üncü kez düzenlenen Lüfer Bayramı, dün balıkçıların sabahın erken saatlerinde tekneleriyle boğaza açılmasıyla başladı. Balıkçılar tuttukları lüferleri jüriye getirdi ve getirilen 30 balıktan 27 santim üzerinde olan 28’i yarışmaya alındı. Boyu ölçülen, ağırlıkları belirlenen balıklar jüri karşısına çıkarıldı. Jürinin oylaması sonucu Bekir Tunç tarafından tutulan 41,5 santim uzunluğunda ve 870 gram ağırlığında olan lüfer, "İstanbul’un en baba lüferi" seçildi. Alparslan Şahin’in tuttuğu lüfer ikinci, Ceren Ocak’ın tuttuğu lüfer ise üçüncü seçildi.

“LÜFER BAYRAMI ÜSKÜDAR’A YAKIŞTI”

Etkinlik kapsamında Kuzguncuk Bostan Sokak’ta Kuzguncuk sofrası kuruldu. Programa katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 4.’sü düzenlenen Lüfer Bayramı’nın Üsküdar’a yakışan bir etkinlik olduğuna dikkat çekti. Kuzguncuklu balıkçı Bekir Tunç’un yarışmada birinci gelmesinin de güzel bir tesadüf olduğunu ifade eden Türkmen, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu etkinliklerinin hepsinin bir amacı, bir gayesi var. Gerek İstanbul gerek Türkiye, denizi, boğazı ve suyu bol olan bir ülkeyiz ama ne yazık ki bu güzelliğin farkında değiliz. Bu gönüllü arkadaşlarımız konuya dikkat çekmek için 4 yıllık bir gelenek başlattılar. Ülke olarak denizden yeterince istifade edemiyoruz. Bilinçlenme konusunda ne yazık ki sıkıntılarımız var. Üsküdar, denize kıyısı en uzun olan ilçelerden birisi. Biz de belediye olarak sivil inisiyatiflerle birlikte boğazdan ve denizden ne kadar faydalanabiliriz bunun gayreti içindeyiz."

“TABİAT ANA BİZDEN VAZGEÇMİYOR”

Fikir Sahibi Damaklar sivil oluşumun lideri olan Defne Koryürek de lüfer balığını koruma altına almak için 4 yıldır bayram havasında etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Lüfer balığı avlama boyunun hala az olduğuna dikkat çeken Koryürek bu doğrultuda yürütülen çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Koryürek, “Çok şanslı bir yıl. Denetimde çok fazla ilerleyemiyoruz ama tabiat ana bizden vazgeçmiş değil. Hala bu balık çoğalarak geliyor. Türünü devam ettirme ve kendini korumaya gayret ediyor. Tabiatın bu cömertliğine biraz omuz verebilsek daha da fazlasını görürüz.”

Koryürek ayrıca yarışmaya katılan 30 balıktan 27’sinin gerçek üreme boyunda olduğunu sözlerine ekledi.