İyi bir aşurenin nasıl pişirileceğini anlatan 25 yıllık usta aşçı Mustafa Kuri, üzerine Hindistan cevizi, nar ve fıstık serpiştirerek geleneksel tatlının lezzetini arttırdıklarını ifade etti.

Hicri takvime göre Muharrem ayında her yıl olduğu gibi bu yıl da belediyeler, vakıflar, dernekler ve vatandaşlar aşure dağıtıyor. Bağcılar Belediyesi de pişirilen 20 bin kap aşureyi 10 noktada ilçe sakinlerine dağıttı.

25 yıllık aşçı olan Mustafa Kuri, iyi bir aşurenin nasıl pişirileceğini anlatarak, 10 kişilik aşure pişirmek için gerekli olan malzemelerle miktarını şöyle açıkladı: “350 gram şeker tozu, 120 gram aşurelik buğday, 80 gram nohut, 80 gram kuru fasulye, 40 gram kuru üzüm, 40 gram kayısı, 20 gram kuş üzümü, 100 gram fındık, 100 gram nar, 70 gram fıstık, 30 gram Hindistan cevizi ve az miktarda gül suyu.”

Aşurenin yapım aşamasını anlatan aşçı MustafaKuri, şunları söyledi; “İlk başta nohut ile kuru fasulyeyi iki ayrı tencerede haşlıyoruz. Bir tencereye yeterince su koyuyoruz ve içine bir gün önceden ıslattığımız buğdayı döküyoruz. Nişastası salana kadar buğdayı pişiriyoruz. Daha sonra haşladığımız nohutu tenceredeki buğdaya katıyoruz. Birlikte pişerken haşladığımız kuru fasulyeyi de içine katıyoruz. Yaklaşık 5 dakika birlikte kaynatıyoruz. Ardından kayısı, kuş üzümü ve kuru üzümü de katarak tahminen 15-20 dakika pişiriyoruz. Bir süre sonra da malzemelerin yumuşamasıyla içine şeker tozu katıyoruz. Hepsini birlikte kaynatıyoruz. Malzemeler yoğunlaşınca içine incir katıyoruz. Birlikte 10 dakika daha kaynadıklarında sert malzemelerin koyulaştığını fark edeceğiz. Bu sırada içine buğday nişastası atıyoruz. Kıvamını ayarlıyoruz. Ardından içine incir atıyoruz. Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra aşuremizi kaplara koyuyoruz. Üzerine süs olarak da Hindistan cevizi, nar ve fıstık serpiştiriyoruz. Ve servis ediyoruz. Afiyet olsun.”