Bağcılar’da ebeveynlere yönelik düzenlenen seminerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri Psikoloğu Elçin Demiroğlu, kardeşler arasında kıskançlığı anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bağcılar Belediyesi’nin anne ve babalara yönelik düzenlediği seminerde “kardeşler arasında kıskançlık” konusu anlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri Psikoloğu Elçin Demiroğlu, kardeşler arası kıskançlıkların sebeplerinin neler olabileceğini belirterek böyle durumlarda ebeveynlerin nasıl davranması gerektiğini söyledi.

Bağcılarlı kadınların yoğun ilgi gösterdiği Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’ndeki seminerde Demiroğlu, ebeveynlere yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Bazı çocukların kardeşlerini kıskandığını belli ettiğini anlatan Demiroğlu, “Yeni doğan kardeşini sevmediğini ve onu istemediğini hatta evden gitmesini istediğini söylerler. Bazen bebeğe zarar vermeye veya anne bebekle ilgilendiğinde aşırı tepkiler verirler. Annesine engel olmaya çalışabilirler. Veya kardeşine aşırı ilgi ve sevgi gösterip anne ve babasının kaybettiği ilgisini geri kazanmaya çalışırlar. Hatta bebeğin ebeveyni gibi davranarak anne babayı bebeğe dikkat etmesi için uyarabilirler” diye konuştu.

Bazı çocukların da ebeveynlerinin olumsuz tepkisini çekmekten çekindikleri için kardeşlerine aşırı ilgili davranabildiğini anlatan Demiroğlu, “Kardeşini kıskanan çocuklar üzüntü, öfke, intikam alma ile sevgi, koruma duyguları arasında çatışma yaşarlar” dedi.

En sık görülen sorunların daha önce kazanılmış davranışlarda gerileme, alt ıslatma, parmak emme gibi durumlar olduğunu da anlatan Demiroğlu, kıskanç kardeşlerin bebeksi davranışlarının altında ebeveynden kaybettiği ilgiyi rakibinin yöntemiyle geri kazanma çabasının yattığını ifade etti. Bu dönemde huzursuz, öfkeli ve saldırgan davranışların ortaya çıktığını da kaydeden Demiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuk, anne ile bebeği yalnız bırakmak istemediğinden dolayı okula gitmek veya evden başka bir yere ayrılmak istemez.

Çocuk yaşadığı durumla başa çıkmakta zorluk çektiğinde stres belirtileri artar ve bu duyguyu baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler aracılığıyla bedeniyle ifade edebilir. Bu stresli dönemde kavgacı davranışlar sergileyebilir. Örneğin oyuncaklarına şiddet uygulayabilir.”

ANNE VE BABA NASIL DAVRANMALI?

Kardeş kıskançlığının evrensel ve doğal bir duygu olduğunun altını çizen Demiroğlu, çocuğu bu duygusundan ötürü suçlamanın, yargılamanın ve cezalandırmanın son derece yanlış olacağını söylede. Ailenin öncelikle doğumdan önce çocuklarına, kardeşi olacağını anlatmalarını tavsiye eden Demiroğlu, yeni düzen için bazı değişikliklerde bulunulması gerektiğini kaydetti.

Demiroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Kardeşle beraber ona olan duygularının hiçbir zaman değişmeyeceği anlatılmalıdır. Bebek için seçilen isimde ve eşyalarda çocuğun fikri alınarak aile bütünlüğü vurgulanmalıdır. Çocuğun alışık olduğu ev düzeni mümkün olduğunca korunmalıdır. Çocuk eğer bebeğe zarar veriyorsa ona aşırı tepki göstermeden net ama sert olmayan bir uyarıda bulunulmalıdır. Çocuğa, “sen artık ablasın veya abisin” gibi cümleler kurulmamalıdır. Onun da bir çocuk olduğu unutulmamalıdır. Anne ve baba yeni kardeşe övgü dolu cümleler kurmamalıdır. Çocuklar arasında ayrımcı cümleler kullanmamalıdır. Kardeş kıskançlığı hayatları boyunca devam edebilir. Çocuğun durumu düşünüldüğünden daha kötüyse mutlaka bir çocuk psikoloğundan yardım alınmalıdır.”