Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde seçilme yaşının 18’e indirilmesini eleştirenlere, Henüz 10 yaşlarındayken İnönü Muharebeleri ve ardından Kurtuluş Savaşında destan yazan Nezahat Onbaşı’nın öyküsüyle karşılık veren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, “O gün, o yaşlarda cepheye gitmişlerse, bugün de 18 yaşında milletin vekili olarak mecliste yer almaya hakları vardır” dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde seçilme yaşının 18’e indirilmesini eleştirenlere tarihi bir örnekle karşılık verdi. Henüz 10 yaşlarındayken, İnönü Muharebeleri ve ardından Kurtuluş Savaşında destan yazan Nezahat Onbaşı’nın öyküsünü hatırlatan Başkan Delican, “Bu ülkenin çocukları; gerektiğinde canını ortaya koyacak kadar vatanseverdir. O gün, o yaşlarda cepheye gitmişlerse, bugün de 18 yaşında milletin vekili olarak mecliste yer almaya hakları vardır” diye konuştu.

Açıklamasında; milli mücadele yıllarının kadın kahramanlarını sıralayarak vatanın cefakar, yılmayan kadınların gücüyle bugüne geldiğini belirten Delican, “Cephaneyi battaniyeye sarıp, donarak şehit düşen Şerife Bacıların, Nene Hatunların yazdığı tarihe, hakaret ettirmeyeceğiz. Dünyanın; dahili ve harici düşmanın, tarih boyu sönecek sandığı bağımsızlık ve demokrasi ateşi, bu topraklarda hiçbir zaman son bulmadı, bulmayacak” dedi.

“Hollanda krizi bizi bir kez daha bu değerlerimize yaklaştırdı” diyen Bülent Delican, “Demokrasinin sadece adının geçtiği bir korsan devletin ne denli ileri gidebileceğine şahit olduk. Hunharca ortaya koydukları davranış ve söylemler gösterdi ki; Hollanda, tarihini tekerrür etmekte. Korsanlıktan; Türk düşmanlığına uzanan olayları, soykırımlara karışan tarihlerini hortlatarak, aslında ne olduklarını ortaya koydular. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya İzmir’deydi. Yaşadıklarını hemşerilerimizle paylaştı. Dirayetli duruşundan bir an ödün vermeyen Sayın Bakanımızın yaşadıkları, oradaki vatandaşlarımıza yapılanların karşılığı elbette verilecektir. 16 Nisan’da kurulacak sandıktan yanıtlarını alacaklar” ifadelerini kullandı.

Nezahat Onbaşı örneği

Muhalefetin “18 yaşında vekil olur mu?” açıklamalarına da cevap veren Başkan Delican, “10 yaşındaki Nezahat Onbaşıların yazdığı bir tarihi olanın, medeniyet yolunda gençlerle birlikte yürümesi asıl olması gerekendir. Nezahat Onbaşı bunun en çarpıcı örneğidir. Türk Ordusunun, Yunanlara karşı ilk defa yenilgi aldığı cephelerden biri olan Gediz Cephesinde geri çekilmeye başlayan yorgun askerleri; ’Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz? ’ diyerek geri döndüren, büyük zafere kadar da 70. Alayın Komutanı Hafız Halit’le omuz omuza pek çok cephede savaşan Nezahat Onbaşı, 18 yaşına geldiğinde vekil de olamaz mıydı? Alası olurdu hem de. Buna hayır demek, tarihe de hayır demektir” diye konuştu.

“Gençliğimizin önünü açmak için ’evet’ diyeceğiz”

Ehliyet alan, oy kullanan, askere giden, hatta evlenen gençlerin eğitimlerine devam ederken; ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak mevkilerde olmalarının hiçbir engeli olmadığına dikkat çeken Bülent Delican, “Türkiye’de bugün 18-25 yaş arasında 9 milyon gencimiz var. Pırıl pırıl beyinlerimiz, enerji ve becerileri ile hali hazırda bilimden, kültür ve sanata pek çok alanda büyük başarılara imza atan gençlerimiz var. Onların; büyüyen ve gelişen Türkiye’ye dair sözleri de var. Biz; onların seçilme hakları ile birlikte, sözlerinin de yapacakları yasaların da büyük bir değer olacağını söylüyoruz. Tarihte izleri olsun istiyoruz. ’Savaşçı gençler mi istiyorsunuz, bilime inanan mı?’ diyerek, bu konuda suyu bulandırmak isteyenler bilsin ki, gençliğimiz kolay lokma değil. Biz okuyan, öğrenen ve öğrendiklerini bu memleketin gelişmesi için harekete geçiren genç bir nesil istiyoruz. Gerektiğinde de hepimiz gibi, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için gözünü kırpmadan mücadele edecek bir nesil istiyoruz. Hiç suyu bulandırmaya çalışmasınlar. Biz; gençliğimizin önünü açmak, başarılarını artırmak ve temsillerini sağlamak için ’evet’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.