Gediz Elektrik A.Ş’nin önümüzdeki 3 yıl içerisinde bölgedeki elektrik şebekelerini yer altına alarak gerçekleştireceği düzenli çalışma programıyla Aliağa’da elektrik kesintileri tarihe karışacak.

Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biri olan Aliağa’da son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle gerçekleşen nüfus artışı alt ve üst yapı ihtiyaçlarını da beraberinde getiriyor. Gediz Elektrik A.Ş. Aliağa İlçe İşletme Yöneticiliği de artan ihtiyaçlar doğrultusunda Aliağa’nın en büyük sorunlarından biri olan elektrik kesintilerini çözüme kavuşturmak amacıyla proje hazırladı. Sanayinin yanı sıra sosyal ve kültürel yaşamıyla da dikkat çeken Aliağa’da her yıl 5 milyon TL’lik alt yapı yatırımı yapan Gediz Elektrik A.Ş’nin önümüzdeki 3 yıl içerisinde bölgedeki elektrik şebekelerini yer altına alarak gerçekleştireceği düzenli çalışma programıyla Aliağa’da elektrik kesintileri tarihe karışacak.

"15 GÜN İÇİNDE DEVREYE ALINACAK"

2014 yılı içerisinde yeraltı kablo döşeme faaliyetlerine şehir merkezinde başlayan Gediz Elektrik A.Ş. gelecek yıl ise İzmir-Çanakkale yolu üzerindeki elektrik hatlarının tamamını yer altına almayı hedefliyor. Bu yılın sonunda ise yapımı gerçekleştirilen 8 adet trafo merkezinin 15 gün içerisinde devreye alınması planlanıyor. Çalışmalarını Atatürk Mahallesi 102 Evler mevkiinde yoğunlaştıran ekipler yaklaşık 8-10 km’lik sokak tellerini yer altına aldı. Çalışmalar kapsamında Aliağa Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 102 Evler mevkiindeki 3 trafo bölgesi ile eksik ve yarım olan Şakran Orta refüjündeki elektrik hattının tamamı yer altına alındı. Şehir merkezindeki 85 adet mevcut trafo sayısı ise 95’e yükselecek. Abone sayısına göre her yıl yüzde 10 güç artırımına giden Gediz Elektrik A.Ş’nin 2015 yılı çalışma programı sayesinde can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan beton elektrik direkleri kaldırılarak hatlar yer altına alınacak. Bu sayede yer altına alınan şebekenin de ömrü 30-40 yıl uzatılmış olacak. Gelecek yıl ise Atatürk Caddesi ve Hükümet Caddesi’nden sahile kadar olan kısımlarda şehir estetiğine uygun bir çalışma yürütülecek. Bu kapsamda 300 bin kişilik nüfusu göz önünde tutularak yaklaşık 5 milyonluk yatırım daha gerçekleştirilecek.

BELEDİYE İŞBİRLİĞİ İLE SORUN ÇÖZÜLECEK

Aliağa’nın artan nüfusu göz önünde tutularak hazırlanan 2014 ve 2015 yılı projeleri hakkında bilgi veren Gediz Elektrik A.Ş. Aliağa İlçe İşletme Yöneticisi Veysel Uslu “Aliağa için hazırlanmış bir elektrik altyapı master planı var. Bu plan 2008 yılında onaylanmış 80 milyon TL’lik bir plan. Bu rakam, Aliağa’nın 300 binlik nüfusuna tekabül ediyor. Plan her bölgenin imara açılmış olduğu düşünülerek hazırlandı. Bu yıl yapılan yatırımın tutarı 5 milyon TL. Aliağa’ya önümüzdeki yılda yine yaklaşık 4-5 milyonluk bir yatırım yapılacak. Bu yıl şehir merkezinde yeraltı çalışmalarına başladık. Birkaç yıl içerisinde Çanakkale asfaltının alt tarafını tamamen yeraltına almayı hedefliyoruz. Biz ilk önce 34 bin volt dediğimiz yüksek gerilimi yeraltına almaya çalışıyoruz. Aliağa 102 evler bölgesinde de alçak gerilim dediğimiz sokak tellerini yeraltına aldık, bu da yaklaşık 8-10 km’lik bir hat. 102 evlerde belediye ile yaptığımız çalışmalar sonucunda 3 trafo bölgesini tamamen yeraltına aldık. Ama asıl yeraltı çalışmalarımız önümüzdeki yıl olacak. Mahalle mahalle tüm sokaklara gireceğiz. Aliağa Belediyesi’ne de bize verdiği destek ve işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Aliağa Belediyesi işbirliği ile önümüzdeki yıllarda Aliağa’nın elektrik hatlarında meydana gelen sorunlarını çözeceğimize inanıyorum” dedi.

Gediz Elektrik Dağıtım Şirketi Aliağa Şebeke Amiri Kasım Özet ise, “Gelişen Aliağamızda yer altı çalışmaları yapıyoruz. Hava ve görüntü kirliliğini önlemek için havadaki hatları yeraltına çekiyoruz. Aydınlatma direklerini yenileriyle değiştiriyoruz. Bu çalışmalara ek olarak yeni trafolar yaparak Aliağa’nın enerji kesintisini minimum düzeye indirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.