Son günlerde gündemi meşgul eden Osmanlıca tartışmaları devam ederken Aliağa Tüpraş Halk Eğitimi Merkezi tarafından Aliağa’da açılan Osmanlıca kursu Aliağalılardan yoğun ilgi görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı’nın işbirliğinde açılan kurslar dört aşamadan oluşuyor.

ALİAĞA’DAN OSMANLICAYA İLGİ

Aliağa Tüpraş Halk Eğitimi Merkezi’nde 2 yıldır verilen Osmanlıca kurslarından bugüne kadar 150’ye yakın kursiyere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verildi. Son açılan ve halen devam eden kursta kayıtlı 20 kursiyer Osmanlıca öğreniyor. Perşembe ve Cuma günleri 18.00 ile 21.00 saatleri arasında verilen ve iki ay sürecek kurslar Hayrat Vakfının uzman öğreticileri tarafından veriliyor. Ücretsiz olarak verilen kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere eğitimin sonunda bakanlık onaylı katılım sertifikası verilecek. Kursa katılmak isteyenler şahsen veya Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nin internet sayfası üzerinden ön kayıtlarını yaptırabiliyor.

4 AŞAMADA OSMANLICA

Hayrat Vakfının uzman öğreticileri tarafından verilen kurslar 4 aşamadan oluşuyor. Osmanlıca kurslarının aşamaları şöyle; Birinci aşama Osmanlıca’da Kolay Metinler: 64 saat süren eğitimde Osmanlıcayı hiç bilmeyen kursiyerlere Osmanlıca yazılan kolay metinlerin kısa sürede okutulması hedefleniyor. İkinci aşama Osmanlı Türkçesi İmlası: 64 saat süren kursta Osmanlıcayı az da olsa bilen kursiyerlere Osmanlıcanın imlası anlatılıyor. Üçüncü aşama Osmanlıcada Arapça-Farsça Kurallar: 96 saatlik kursta kursiyerlere Osmanlıcaya girmiş Arapça ve Farsça kelimeler öğretiliyor. Dördüncü aşama ise Osmanlıcada Arşiv ve Edebi Metinler: 64 saatlik bu aşamaya katılabilmek için ilk üç aşamayı bitirmiş olmak veya üniversitelerin Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe ve İlahiyat bölümlerinin birinde okuyor olmak gerekiyor. Bu aşama sonunda kursiyerler Osmanlı hat çeşitlerini öğrenerek arşiv metinlerini ve edebi metinleri okuyabilecek düzeye geliyor.

OSMANLICA İSTİHDAM SAĞLIYOR

Osmanlıcanın aşamalarını başarı ile tamamlayarak kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alan kursiyerler, Osmanlı Türkçesiyle yazılan kolay metinlerin, arşivlerin, gazete ve dergilerinin günümüz Türkçesine çevrilmesi işlerinde çalışabilecek yeterliliği kazanıyor.

KURSİYERLERDEN GENÇLERE TAVSİYE

Aliağa Tüpraş Halk Eğitimi Merkezi’nde verilen Osmanlıca derslerine katılan kursiyer Nejat Bıçakçı, “ Her şeyden önce ecdadım Osmanlı olduğu için bu dersleri almak istedim. Aslında geç bile kaldım. Daha önceden düşünüyordum ama imkânlar olmadı. Şimdi vaktimiz daha müsait olduğu için öğrenmemizde fayda var diye düşündüm. Osmanlıca, eski zamanlara ait bir ibadethane ziyaretinde ya da turistik bir gezi sırasında da gerekli olabiliyor. Mesela bundan bir ay önce Süleymaniye’de gezerken o kabirlere ve mezar taşlarına baktım. Hiçbir şey anlamadan geldim. O zaman dedim ki benim Osmanlıca öğrenmem lazım. İnşallah hızlı bir şekilde de geçmişimizi okuyup öğreneceğiz. Gençlere, ihtiyarlara herkese tavsiye ederim. Mutlaka işlerinde ya da sosyal yaşamlarında Osmanlıca işlerine yarayacaktır” diye konuştu. Kursiyerlerden Erdal Efe ise; “Aliağa’da imkânlar gayet iyi, onları kullanmaya çalışıyoruz. Ben zaten Arapça harfleri biliyordum, bu sayede Osmanlıcada daha hızlı ilerliyorum. İnşallah 7-8 hafta içerisinde harfleri yazar okur hale geleceğiz. Ecdadımızın kültürüne daha vakıf olacağız. Hem de öğreneceğimiz kelimeler sayesinde dil haznemiz de gelişecek” dedi.