İzmir’de bulunan Aydınlı dernekleri tek bir federasyon çatısı altında toplanıyor. Biraraya gelen başkanlar adına açıklama yapan Ahmeh Doğruyol, ’’İzmir de yaşayan Aydınlılar olarak diğer hemşeri derneklerine baktığımızda sanki İzmir’de hiç Aydın’lı yokmuş gibi davranılması Aydınlılar olarak bizlerinde var olduğunu, ortaya çıkma zamanının geldiğini gösterme gereği hasıl olmuştur’ dedi.

Aydın’ın, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış dürüst, cesur, sıcak kanlı insanların yaşamış olduğu bir il olduğunu ifade eden Doğruyol, ’’Aydın ilimizle özdeşleşen gözü pek, dürüst, mert anlamına gelen Efe, Efelik 10 YY’ın sonlarında ortaya çıkmış olup, bilinen meşhur Efeler; 10. YY’da Yusuf Paşa ile başlamış 17 YY’da Sivri Bölükbaşı, 19. YY’da Atçalı Kel Memet olup, yakın tarihimizde en bilinenleri Yörük Ali Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Demirci Mehmet Efe, Zalım Himmet Efe, Mestan Efe, Atça’lı Kel Mehmet Efe, Molla Ahmet Efe, Saçlı Efe, Gökçen Efe, Çakırcalı Mehmet Efe, Ilgın Efe, Çete Süleyman Efe gibi isimler yer almaktadır. Milli Mücadele döneminde Kuvayı milliyenin en güzel örneklerini sergileyen Efeler,Yunanı bozguna uğratan efelerimize Allahtan rahmet diliyor, mekanları cennet olsun diyoruz. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yanında Kuşadası ve Didim ilçeleriyle Ülkemiz turizmine katkı sağlayan İlimiz Türkiye’nin ilk demiryolu olan Aydın-İzmir demiryoluna sahip olup, termal kaynaklarıyla da ülke turizmine katkı sağlamaktadır. İzmir ilinde yaşayan Aydınlılar olarak İzmir de 7 adet derneğimiz mevcuttur. Ege Bölgesi Aydınlılar Derneği, İzmir Nazillililer Kültür Dayanışma Derneği, Ege Bölgesi Aydınlı Hemşeriler Derneği, İzmir Aydınlılar Derneği, İzmir Aydınlılar Sosyal Yardımlaşma Derneği, Nazillililer Derneği ve kurulma aşamasında olan Bozdoğanlılar Derneğidir.

İlimizde bulunan 7 Aydınlı derneğimizi federasyonlaştırmak için yola çıkmış bulunmaktayız. Aydınlılar Federasyonu olarak hedefimiz; 7’den 70’e tüm Aydınlıları kucaklamak. Aydınlıları, bir araya getirmek, üyelerimiz arasında sosyal dayanışmayı sağlamak, ilimiz kültürünü ve yöresel değerleri korumak ve yaşatmak, gerektiğinde maddi manevi hemşerilerimizin yanında olmak. Ve yaşadığımız ilimizi yani İzmir’i sahiplenmek, kentin sorunlarıyla ilgili kamu oyu oluşturmak çözüm yollarıyla ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi aktarmak, kısaca yaşadığımız ile olan aidiyet duygusuna sahip olmak, İzmir de yaşayan vatandaşlarla bütünleşmek, Hemşerilerimize aidiyet ve kimlik duygusu kazandırmaktır.’’ diye konuştu.