Balçova Belediyesi tarafından düzenlenen Mahpustaki Gazeteciler Cumhuriyet’i Konuşuyor konulu panelde konuşan gazeteci-yazarlar “Cumhuriyetin değerlerini korumak için Mustafa Kemal’in ideolojisi temelinde yeniden birleşmeliyiz” çağrısında bulundular.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Balçova Belediyesi tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen “Mahpustaki Gazeteciler Cumhuriyeti Konuşuyor” adlı panel yapıldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’in yönettiği panele Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ ve Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan panelist olarak katıldı. Balçovalıların yoğun ilgi gösterdiği panele CHP İl Başkanı Ali Engin de izleyici olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Cumhuriyetin değerlerine yeterince sahip çıkılmadığı takdirde birkaç yıl sonra burada toplamayacakları konusunda endişelerini dile getirerek “Bugün bir uçurumun başındayız. Artık bu gidişe bir dur demenin zamandır. Resmi nikahın camide kıyılması talebi sadece küçük bir adımdır. Sadece bundan önceki küçük adımlardan biraz büyük bundan sonrakilerden ise küçük bir adım. 91 yıl önce bize bırakılan bu devrime sahip olamazsak birkaç yıl sonra burada bir araya gelemeyeceğiz” dedi.

Panelin ilk konuşmacısı olan Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ, konuşmasında Cumhuriyetin kurulduğu yılları, cumhuriyetin 91 yıllık gelişmesinde Atatürk ve değerlerinin karşı devrimler tarafından nasıl ortadan kaldırdığına yönelik uzun bir konuşma yaptı. İkinci panelist olarak konuşan ve geçen hafta Denizli’de gözaltına alınan Gazeteci- Yazar Soner Yalçın ise tutuklu günlerin fiziksel olarak bir önem arz etmediğini, asıl tutukluluğun umutsuzluk olduğuna değinerek “Öncelikle fiziksel tutukluluk geçicidir. Bizim gibi sol mahallede yetişen gençlere üniversitedir. Çok önemsemeyiz. Fakat zor olan ruhsal esarettir. Bizi içeri attıklarında toplumda korku oluşmaya başladı. Cumhuriyet Değerlerine bağlı insanlar korkmamalı, örgütlenerek mücadele etmeli. Eğer Gezi direnişinde milyonlarca insan örgütlenebilseydi bugün ülkenin geleceği için bu kadar korkmayacaktık. Gazeteci bir yanlış varsa bedel ine olursa olsun size ulaştırmak zorunda. Gazeteciler ikiye ayrıldı. Biri hakikati yazan diğeri ise hükümetin gölgesinde şan şöhret para diyenler şeklinde ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi olan Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan ise “Bu düzeni yıkıp yerine yepyeni bir Mustafa Kemal düzeni kuracağız. Bana neden bu düzene neden düşmanısınız diyorlar. Katillerin, hırsızların oluşturduğu bir düzen olduğu için karşıyım. Bu düzene, paranın saltanatına son vereceğiz. Gelecek ay hadi gelin diyeceğiz ev ev dolaşmaya tek tek anlatmaya var mısınız? diye soru sorarak Panele katılanlardan mücadeleye destek vermelerini istedi” dedi. Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan Cumhuriyetin değerlerinin yükseltilmesine kadınların kurtuluş savaşındaki rolüne değinerek “Cumhuriyetin 91 yılını kadınlarımızın eseridir. Cumhuriyeti yeniden kuracağız. Bizim örgütlü teşkilatlarımızda Umut Gönüllüleri olarak karar verin gelin çalışın” şeklinde konuştu.