Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, düzenlediği basın toplantısında 3 yıllık hizmet dönemini anlattı. Tamamlanan, inşaatı halen devam eden ve hedeflenen 100 büyük projeyi birer-birer anlattı. “ Daha yolun başındayız, Torbalı bölgede geleceği en iyi kurgulanan, büyüyen, hedefleri olan, kaliteli yaşamın merkezi olma yolunda hızla ilerliyor” dedi.

Metroplolis Otel’de düzenlenen basın toplantısına Ak Parti Torbalı ilçe başkanı Hasan Akbıyık, Belediye Başkan Vekili Özgür Erman Çağlar, Belediye meclis üyeleri ile projelerde görev alan, mühendisler, mimarlar ve üst düzey yöneticiler katıldı. Görseller eşliğinde yapılan basın toplantısında, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, en büyük hayallerinden biri olan 250 yataklı Torbalı Devlet Hastanesinin proje hikayesinianlatarak söze başladı. “hastaneyi belediye bütçesiyle yapmadık ancak her aşamasında, her tuğlasında emeğimiz, katkımız, mücadelemiz oldu. Diş hastanemizde aynı dönemde hizmete açıldı” diyen başkan Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü.

Yaşam kalitesine dayalı büyüme

“Türkiye İstatistik Kurumu 2016 verilerine göre; Torbalı binde 49,7’lik nüfus arışıyla İzmir’in en hızlı büyüyen ilçesi oldu. Yerleşik nüfusumuz 165 bine ulaştı. İlçemizdeki 700 dolayındaki fabrikada çalışan ve taşımalı sistemle İzmir’den gelen 55 bin dolayındaki çalışan bu rakama dahil değil. Torbalı’da yaşam kalitesi yükseldikçe, ulaşılabilirliği arttıkça, aş- iş olanakları büyüdükçe burada yaşamayı tercih edenlerin, sayısı da doğal olarak çoğalıyor. İlçemizin önceliklerine göre kamu yatırımlarının gerçekleşmesini Ankara’da merkezi hükümetle birlikte koordine edip yakından izliyoruz. Bunun için gerekli yerel kaynakları, olanakları, ortak seçenekleri, projeleri milletvekillerimizle, yatırımcı kuruluşlarla paylaşıyoruz.”

“Beş yıldızlı otel kalitesinde huzur evini açtık”

250 yataklı Torbalı Devlet Hastanesi arsanın tahsisinden başlayarak tıbbı cihazların alımına kadar bütün sürecin yakından takipçisi olmakla kalmayıp çözüm ortağı da olduklarını kaydeden Görmez, “Yapımı Belediyemizce tamamlanan Huzur Evi profesyonel birimlerce işletilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devri yapıldı. Doluluk oranı yüzde 100 olan Huzur Evimize ilgi oldukça yoğun” dedi.

Fetrek Çayının ıslah pojesiyle çevreye çok büyük yatırım

Fetrek Çayı hakkında da bilgiler veren Başkan Görmez, “Orman ve Su İşleri Bakanı’mız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun büyük desteği ile yürütülen Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi’nde ilk etap çalışmaları tamamlandı. 22 Km.likFetrek Çayı’nın büyük bölümünü ıslah edildi.. Tabanı 40, üstten de 54 metre genişliğindeki bir yatağın oluşturulmasını sağlandı. Yatağın 200 metre dışında kalan yerlerde rekreasyon alanları oluşturacağız. Bu proje uzun soluklu olup, İzmir’in Ege’nin en büyük çevre yatırımları arasında yer alıyor” diye konuştu.

“İZBAN’nın açılışı Torbalı’da yeni bir dönemin başlangıcı oldu”

İZBAN’ın açılmasının önemine de değinen Görmez, “İki önemli sanayi merkezi olan Torbalı ile Aliağa’yı birbirine bağlayan İZBAN hattının açılışı 14 Şubat 2016 tarihinde gerçekleşmesiyle birlikte ilçemiz tarihinde yeni bir dönem başladı. Her hafta 50 bin dolayında vatandaşımız İZBAN’dan ulaşımı sağlıyor.İzmir-Selçuk yolunun yapımı, onarımı ve çevre düzenlemesi ise devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“SGK binası önemli bir eksikliği giderdi”

55 bin dolayında SGK çalışanının bulunduğu Torbalı’da kurumun yeni binasının hizmete açıldığını hatırlatan Adna yaşar Görmez şöyle konuştu:

“SGK binasının yapıldığı arsanın bir kısmı olan 1681 metrekarelik alan Torbalı Belediyesi tarafından karşılandı. Torbalı hızlı nüfus artışıyla birlikte yoğun göç alan ve İzmir’in en hızlı büyüyen ilçesi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre ilk ve orta öğretime devam eden 34 bin dolayında öğrencimiz bulunuyor. Okullaşmayı hızlandırmak, derslik sorununu çözmek ve eğitimde kaliteyi arttırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına okul yapımları için 50 bin metrekarelik arsa bağışladık. Farklı mahallerimizde 20 okulun yapımı devam ediyor.Torbalı’nın en büyük mahallesi Ayrancılar için projelendirilen Gençlik Merkezi Ve Spor Kompleksi’nin inşaatına başlandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Torbalı Belediyesi’nin işbirliği sonucu inşaatına başlanan Ayrancılar Gençlik Merkezi’nin 8 ayda tamamlanması amaçlanıyor. Mevcut Ayrancılar Kapalı Spor Salonu’nun bitişiğinde inşa edilecek olan gençlik merkezi;50 bin nüfuslu Ayrancılar Mahallesi’nde önemli bir eksikliği de gidermiş olacak. Gençlik Merkezi750 metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Kompleksin çevresindeki 8700 metre karelik alanda ise; basketbol, futbol ve voleybol sahaları bulunacak.”

Her mahalleye bir meydan

“Bir kent öncelikle meydanlarıyla anılır. Meydanlar toplumun bütün kesimlerinin buluştuğu sosyal alanlardır” diyen Başkan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her mahalleye bir meydan projesi hedefiyle yola çıktık. İlk meydan projemizi Atatürk mahallesinde gerçekleştirdik. 13 binin üzerinde vatandaşımızın yaşadığı bu mahallemizde istimlak ettiğimiz yerlerle birlikte toplam 4 bin metrekarelik alanlık bir meydanı halkın hizmetine sunduk. Yazıbaşı mahallemizde 3 bin 400 metrekarelik bir alan üzerinde inşaatını tamamlayarak meydana Yazıbaşı eski belediye başkanı rahmetli Vedat Filiz’in adını verdik. İlçemizde sosyal yaşamı canlı kılmak adına, büyük, küçük mahalle ayrımı yapmaksızın Çapak, Karakuyu Meydan Projesini tamamladık. Her Mahalleye Bir Meydan Projelerimizden 4.süne de Ayrancılardan devam ediyoruz. Temelini attığımız Ayrancılar mahalle meydanını Toplam 9000 m2 alan üzerine kurulacak, 130 m2 kafeterya, 100 m2 kafeterya iskelesi, 95 m2 çocuk oyun alanı, 65 m2 fitness alanı, yeşil alan ile oturma ve dinlenme alanları yer alacaktır. Torbalı Mahalle Meydanı projesi ise hazır ihaleye çıktı. İnşallah yakında temeli atılacak.”

"27 ayrı çocuk oyun parkı ve fitness alanını hizmete açtık"

Sadece mahalle meydanlarıyla değil, çocuk parkları, spor sahaları, gençlik yatırımlarıyla da tam seferber olduklarını belirten Görmez, 27 ayrı çocuk oyun parkı ve fitness alanını hizmete açtıklarını dile getirdi.

İlçe nüfusumuzun en yoğun olduğu, ticaret merkezi konumundaki Tepeköy ve Muratbey mahalleri arasında İZBAN rayı sistemi nedeniyle yaşanan ulaşım sorununu yine belediyenin kendi öz kaynaklarıyla çözdüğünü belirten Başkan Adnan Yaşar Görmez, “İki yakayı birleştiren modern yaya altgeçidini hizmete açtık. Şehit Jandarma Uzman Çavuş Tolga Sağlam’ın adını verdik. Tek merkeze odaklanmak yerine, hizmetlerimizi de yaşamın bütün alanlarına yaymak amacıyla bu kez, sosyal market, köy konakları, organik pazarlar, düğün salonları, Sosyal Eğitim Merkezleri inşaatlarına başladık. Zahire Pazarı Sosyal Marketin inşaatına başlandı. Bu marketin sosyal belediyecilik adına çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Sosyal Marketimiz Tepeköy mahallesinde 512 metrekarelik alanda hizmet verecek. Yardıma muhtaç vatandaşlarımıza sağlanacak olan dijital kartla belirlenen bir limit üzerinden öncelikli ihtiyaçlarını giderebilecek. Başta çevre kirliliği olmak üzere doğal dengelerin hızla bozulması organik ve biyolojik tarımı daha da önemli hale getirdi. Ege’nin en verimli tarımsal üretim merkezlerinden biri alan Torbalı’da organik pazar üretimini teşvik etmek amacıyla da ilçe belediyesi bir dizi projeyi hayata geçiriyor. 120 dolayında çiftçimiz, esnafımız burada ürünlerini satacak. Resmi verilere göre, Torbalı’da 300 bin dekarlık alanda tarımsal üretim yapılıyor. 9 bin dolayındaki aile geçimini çiftçilik yaparak sağlıyor” diye konuştu.

Her mahalleye bir düğün salonu

Her mahalleye bir meydan projesinin bir başka benzeri de her mahalleye bir düğün salonu olarak devam ettiğini kaydeden Görmez, “Ayrancılar Mahallesi Çok Amaçlı Düğün Salonu İhalesi yapıldı. İnşaatına yakında başlanacak.Atatürk Mahallesi düğün salonun temeli atıldı.Yazıbaşı Mahallesi Kapalı düğün salonu projesi hazırlandı. İhalesi yapılacak.(görseli sağlanacak) Pancar, Pamukyazı, Kırbaş, Kuşçuburun, Oba , Çaybaşı, Atalan, Eğerci, Çapak, Mustafa Kemal Atatürk ve Yeni mahalledeki yazlık düğün salonları ile kapalı bölümleri tadilatı, yapımı tamamlanarak hizmete açıldı.Köy konakları birer iletişim, dayanışma, sorun çözme ve vatandaşların buluşma merkezleri olarak çalışacak. Buralarda birçok etkinlik, kurs, toplantı aktivitelerde gerçekleşecek. Mahallelerde sosyal yaşamı canlı kılmak, vatandaşlar arasında dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlamak, sorunlarının çözümünü hızlandırmak amacıyla her mahalleye bir köy konağı projesini de hayata geçiriyoruz. Türkmenköy Köy Konağı ve Yoğurtçular Mahalle Konağı inşaatları bitti.. Özbey, Subaşı köy konakları ihale aşamasında” dedi.

“ Sosyal eğitim merkezleri açıyoruz”

Aile bütünlüğünün güçlendirilmesi, özellikle kadınların sosyal, kültürel, ekonomik hayatta etkin olması, her türlü psikolojik ve eğitim desteği alması amacıyla Torbalı Belediyesinin İlçenin farklı bölgelerinde merkezler kurduğuna işaret eden Görmez, şunları söyledi:

“Kısa adı (TOSEM) olan Torbalı Sosyal Eğitim Merkezlerinin ilkinin inşaatına Yazıbaşı ve Atatürk mahallelerinde başlandı.2016 yılının en büyük imzalarından biriside ilçe merkezindeki Cumhuriyet, Alpkent ve Ertuğrul mahallerinin birleştiği kamuya ait 25 bin metrekarelik alanın sosyal amaçlı kullanılmak üzere Torbalı Belediyesine tahsis edilmesi oldu. Şimdi bu bölgede Torbalı tarihin en prestij projesi için ihale aşamasına gelindi. Bu proje sadece Torbalı’ya değil, İzmir’e de değer katacak sosyal alanları içeriyor.Sosyal yaşama yeterince katılamayan, ailelerinin de günlük hayatlarını olumsuz biçimde etkileyen yetişkin engelliler için Torbalı’da İzmir’in en büyük rehabilitasyon merkezini hizmete açtık. 10 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan merkezde eğitim amaçlı sınıflar bulunuyor.Torbalı Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje ile ilçede yaşayan 23 yaş üzeri zihinsel engelli bireylerin ekonomik ve toplumsal hayata entegrasyonu amaçlanıyor. Birimden yararlanmak için 75 aile müracaat etmiş, bunlardan 45’i eğitmenlerimizden ve sistemden aktif biçimden yararlanıyor.”

“Evde bakım hizmetine başladık”

Torbalı Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yatağa bağımlı yaşayan 65 yaş üstü bireyler ile yaş sınırı olmaksızın aynı şartlardaki engelliler için evde bakım hizmeti başlattığını dile getiren Görmez, “Evde bakım hizmet biriminde; 1 doktor, 2 hemşire,2 yardımcı personel, 2 acil tıp teknisyeni, 4 şoför ve 1 büro elemanı olmak üzere 12 personel görev yapıyor. Birimin Aydın-Torbalı asfaltı üzerindeki Tariş depolarında bir ofisi bulunuyor. Evde bakım hizmetlerinin tüm maliyetler Torbalı Belediyesi’nin öz kaynakları tarafından karşılanıyor. Ahmetli köyünde belediyemize tahsisi sağlanan 160 dönümlük alan üzerinde bölgenin mesire, sosyal, kültürel etkinlikler alanı kuruyoruz. Projeler hazırlandı. Geleneksel Yörük Şenliği’nin yapıldığı alanda amfi tiyatro, yürüyüş yolları. Son 1,5 yılda 60 km sıcak asfalt, 50 km Sathi kaplama asfalt olmak üzere toplamda 110 km’lik yol çalışması tamamlandı.70.000 m2 kilit parke.8772 metre bordür taşı döşendi. Farklı yatırımlar, alanlar için 271 bin metrekarelik alan kamulaştırdık. 9.890.988 TL ödeme gerçekleştirdik. Kaplancık’ ta 30 bin, Çaybaşı’ da 10 bin, Fetrek’ te 100 bin, Ahmetli’de 160 bin, Müselleste 24 bin metrekarelik alanı devletimiz bize tahsis etti. Bu alanların her karesi projelendirilerek ilçemize büyük bir değere dönüştürmek adına mühendislik ekibimiz durmaksızın çalışıyor” dedi.

264 bin 500 metrekarelik alan kazandırıldı

Torbalı’ya 264 bin 500 metrekarelik alan kazandırdıklarını belirten Görmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Muratbey’de 24 bin metrekare, Göllüce’de 220 bin metrekare. Huzur Evi için 2 bin 500 metrekare Trafik eğitim parkı için 5 bin, Suyunbaşı için 10 bin olmak üzere toplamda 264 bin metrekarelik alanı ilçeye kazandırdık. Başta Sultan Abdülhamit han ve Haluk Alpsü Bulvarı ve Tepeköy Mahallesi olmak üzere ilçemizde bir çok alana yürüyüş ve bisiklet yollarını hizmete açtık. Cumhuriyet mahallesinde 5 bin metrekarelik alan üzerinde projelendirilen Trafik Eğitim Pisti ise ihale aşamasına geldi. İlçemizin 15 ayrı noktasına basketbol, 6 bölgesine ise halı saha yaptık. 2017-2108 dönemi gençlik yatırımlarımız arasında futbol, basketbol, halı saha projelerine aralıksız devam edilecek. Torbalı Belediye Hizmet Binası, 150 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi 1. Etap rekreasyon alanı, Pancar Mahalle Meydanı, Çapak Mahallesi Sosyal Hizmet Binası, ve Helvacı Mahallesi Sosyal Hizmet Binası ise için ihale hazırlıklarında sona gelindi. Üniversite öğrenimi görmek isteyen ancak maddi durumu buna elvermeyen öğrencilerimiz için kısa adı TOREV olan Torbalı Eğitim Vakfını kurduk. 4 yıllık üniversite öğrenimi gören 204 öğrenciye aylık 200’er TL karşılıksız burs vermeye başladık. Özbey, Subaşı ,Türkmen köy Mahallesi Sağlık Ocaklarını yaptık ve birçoğunu onardık. 9 adet yazlık düğün salonu projesini tamamladık. Camilerimizi, ilçedeki bütün tarihi yapıları koruma altına aldık ve yerel imkanlarla onarıyoruz. Merkez Orhaniye Cami Restorasyonu Yapıldı. Yeniköy Abdülhamit Cami ve Mektep Restorasyonu Yapıldı. Bülbüldere Mektebi Restorasyonu yapılacak. Karşıyaka, Torbalı, Atatürk, Ertuğrul , Düverlik, Özbey , Alpkent Mahalle Muhtarlık binasını yaptık.”