İzmir’in Bergama ilçesi ile Almanya’nın Böblingen şehri arasındaki kardeş kent ilişkilerinin 50. yılı, Böblingen Kongre Merkezi Vürtemberg Salonunda düzenlenen törenle kutlandı.

Bergama ilçesi ile Almanya’daki Böblingen şehri, 50 yıl önce kardeş şehir olmuştu. Bergama ilçesinin bir heyette, 50. yıl törenleri için Almanya’nın yolunu tuttu. Kutlama törenlerine Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Atlam, Böblingen Belediye Başkanı Wolfgang Lützner, Stutgart Başkonsolosu Seyhan Sucu, önceki dönem Belediye Başkanı Alexander Vogelgsang, belediye meclis üyeleri ve kardeş kentlerden gelen çok sayıda konuk katılım gösterdi.

Sporcularla 120 kişilik bir heyet gitti

Törende konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 1967 yılında başlayan Bergama ile Böblingen arasındaki dostluk ilişkisinin Türkiye’deki en eski kardeş kent ilişkilerinden birisi olduğunu belirtti. Sözlerine, “50 yıllık bu öykünün içinde olmaktan son derece mutluyum” Gönenç, "Bu kardeş kent ilişkisinin Bergama’ya çok katkısı var. Böblingen dışında Avrupa’nın farklı ülkelerinde 12 kardeş kentimiz daha var. Ve başarı ile ilişkilerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Özellikle Böblingen’in çabaları ile 1978 de başlayan, bu yıl 5. kez düzenlenecek olan ve 3 yılda bir yinelenen Kardeş Şehir Olimpiyatları da bu dostluk ve kardeşliğin pekişmesinde çok önemli rol oynuyor” diye konuştu.

100 sporcu olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil edecek

Törenlere ayrıca kardeş kent ilişkilerini başlatan, dönemin Belediye Başkanı Adem Özellin’nin oğlu Kutsal Özelli ve tarihçi yazar İlhan Pınar’da katıldı. İlhan Pınar 18. ve 19. yüzyılda ’Alman Gezginlerin Gözünden Bergama’ isimli bir sunum yaparak o dönemde Bergama’ya gelen Alman seyyahların gezi notlarını ve Bergama’ya ilişkin yapmış oldukları çalışmaları anlattı. Gecede ayrıca Türk Kültür ve Musiki Derneğinin müzik dinletisi katılımcılardan büyük alkış aldı.

Törenlerin sonunda her iki kentin belediye başkanı, günün anısına açılan anı defterini imzaladıktan sonra 50. yıl anısına ilişkin hediye takdiminde bulundu. Öte yandan, 26 Temmuz tarihinde Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, İskoçya, İtalya ve Türkiye olmak üzere 7 ülkenin katılacağı ve 26-30 Temmuz tarihleri arasında Böblingen’de gerçekleşecek 5. Kardeş Şehir Olimpiyatlarında Bergamalı 100 sporcu ülkemizi temsil edeceği ifade edildi.