Ege Üniversitesi, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yeralan tarihi kent Birgi’nin asıl listeye girebilmesi için yerel yönetimlerle elele verecek.

Bu amaçla Ödemiş’te Kaymakam Celil Ateşoğlu ve Belediye Başkanı A.Mahmut Badem’i ziyaret eden EÜ Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, yerel yönetimlerle birlikte Birgi sempozyumunu düzenleyeceklerini söyledi. Sempozyumu 2015 sonbaharında düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Rektör Prof.Dr. Yılmaz, 4 yıllık bir bölümü de Ödemiş’e kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Ege Üniversitesi’nin, Ödemiş’te 20 yıldır eğitim alanında rehberlik yaptığını hatırlatan Rektör Prof.Dr.Candeğer Yılmaz, “Çok uzun zamandan beri sanat tarihi, arkeoloji, edebiyat, tarih, sosyoloji bölümlerimizin burayla ilgili kendi çapında uluslararası niteliklerde yayınları, danışmanlıkları, rehberlikleri var. 60. yılına giren üniversitemizin, bu kez daha enerjiyi toparlayan, pek çok faktörü de gündeme taşıyan, daha etkin, daha etkileyici bir özgün çıktıya imza atmasınıi stedik. Bunu da Birgi olarak belirledik. Düzenleyeceğimiz sempozyumun Birgi’nin bir çeyizi olarak ulusal kültürel uluslararası UNESCO’nun kültürel miras listesinde ve ulusal kültürel envanterimizde çok önemli bir yer edineceğine inanıyoruz. Burada bulunan ekip sadece bir parçası ama çekirdek ekip yönetici ekip bunun dışında tüm Ege Üniversitesi Ailesi bu çalışmanın içerisinde olacaktır. Bu çabaların ulusumuzun övüncü olmasını ve uluslararası bir mirası dünyaya armağan etmesini diliyorum” dedi.

Birgi’ye sahip çıkma konusunda EgeÜniversitesi’nin desteğine teşekkür eden Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, "Birgi, ülkemizde korunmuş ender yerlerden biri. Bu özelliği bilimsel yaklaşımlarla biraz daha öne çıkarabilip, UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras listesinde yer alabilirsek büyük bir yol alacağımıza inanıyorum. Yerel yöneticiler olarak bizler, bu önemli mekanları korumak ve gelecek kuşaklara taşımakla yükümlüyüz. Bunun için bilimsel çalışmalarla yapılacak desteğe ihtiyacımız var"şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi‘nin Ödemiş’in sosyal ve ekonomik hayatına önemli katkılar sunduğunu ifade eden Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu da, Birgi’nin UNESCO listesine girmesi konusunda da üniversitenin desteğinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Ziyaretler sonrasında Rektör Prof.Dr. Yılmaz ve Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan heyet, Birgi’de incelemelerde bulundu. Başkan A. Mahmut Badem’in de katıldığı gezide Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve tarihi yerleri ziyaret eden heyete EÜ Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şakir Çakmak rehberlik etti.

Ziyarette Rektör Yılmaz’a Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ersin Doğer, EÜ Rektör Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Engin Önen, İzmir Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Akif Erdoğru, EÜ Senato Üyesi Prof.Dr.Nuri Bilgin, Ödemiş Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Aynur Esen, Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Yılmaz Şayan’dan oluşan heyet eşlik etti.