“Engelli Ulaşılabilir, Sürdürülebilir ve 3.Yaş Grubu için Herkese Turizm” temasıyla 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Çeşme Radisson Blu Hotel’de düzenlenecek Uluslararası 1.EURO MENA (Avrupa-Orta Doğu-Kuzey Afrika Ülkeleri Birliği) Forumu, İzmir’in sağlık turizminde kaderini değiştirmeyi hedefliyor. Forumun organizasyonunu üstlenen Di-Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, ’’İzmir son yıllarda artan sayıda tedavi amaçlı yaşlı turist ağırlıyor. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz çünkü bu, İzmir’in altın fırsatı” dedi.

Gözünü sağlık turizmine diken İzmir, 100 milyar dolarlık pazardan aslan payını almak için atağa geçti. İlk kez düzenlenecek uluslararası forumla 23 ülkeden konunun uzmanları İzmir’de, yaşlı ve engelliler için geleceğin yol haritasını ortaya koyacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğindeki forumun ev sahibi Di-Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, “Hedefimiz İzmir’in sağlık turizminden yılda 1 milyar dolar kazanması” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü, THY, TÜRSAB, İZMİR CVB, İzmir Üniversitesi Hastanesi, İZSATU, ETİK, İZMİR SKAL, Anadolu Otizm Derneği, İzmir Kent Konseyi, İzmir Kent Federasyonu, Avrupa-Türk İş Adamları İşbirliği Konseyi (ATİK-TUDEİK) ile Di-Ar Turizm işbirliğinde gerçekleşecek forum ve fuara, 23 ülkeden kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri katılarak engelli ve yaşlı bakımında atılacak adımları belirleyecek.

Forumda gelişmiş ülkelerin deneyim ve tecrübeleri, gelişmekte olan ülkelerle paylaşılacak. Ayrıca BM 2002 Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı ve Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında bu konudaki “en iyi uygulamalar” değerlendirilecek, gelecek eylem planı da tartışılacak. Forumda sağlık sektörünün İzmir temsilcileri ise bu yeni iş sahasında kentin söz sahibi olması için yapılanları anlatacak. Di-Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, Dünya’da şu anda 1 Milyar engelli, 600 Bin 0-5 yaş arası çocuk ve 650 bin de 60 yaş üzeri insan bulunduğunu ayrıca 2.3 milyar kişinin de bakım için hizmet verdiğini belirterek, “2013 yılında sağlık turizminde dünyadaki pasta, 60 milyar dolardan 100 milyar dolara çıktı. İzmir olarak bizim hedefimiz sağlık turizminden yılda 1 milyar dolar gelir elde etmek” dedi.

Dünya nüfusuna bakıldığında genc¸ yas¸taki insan sayısı azalırken, yas¸lanan insan sayısının giderek artığının görüldüğünü ifade eden Dilek Araç, “Bu durum sagˆlıktan sosyal gu¨venligˆe, c¸evre ile ilgili konulardan egˆitime, is¸ olanaklarına, turizme, egˆlence endu¨strisine ve aile hayatına kadar toplumun bu¨tu¨n yo¨nlerini etkiliyor. Yani yaşlılık ve engelli sayısı yalnızca yaşlananları ve engellileri değil, yeryüzündeki tüm insanları, hayatımızı doğrudan etkiliyor. İzmir’de son yıllarda artan sayıda tedavi amaçlı yaşlı turist ağırlıyor. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz çünkü bu, İzmir’in altın fırsatı” diye konuştu.