Bornova Belediyesi’nin ilk ve ortaokul öğrencilerine bilimi deney ve uygulamalarla sevdirerek öğrettiği Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nin başarısı uluslararası boyuta taşınıyor. Ege Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Aysun Öztürk’ün bu konuda hazırladığı tez, merkezin özgün eğitim programının çocukların bilime bakışını ve algılayışını artırdığını ortaya koydu. Öztürk’ün hazırladığı tezin sonuçları bir makale haline getirilerek uluslararası bir bilim dergisinde yayınlanacak.

Bornova Belediyesi’nin, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine verdiği popüler bilim eğitimleri başarısını bilimsel olarak kanıtladı. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Bornova Belediyesi’nin daha önce bir protokolle hazırlayıp uygulamaya koyduğu fen bilimleri eğitiminin çocuklar üzerindeki etkileri aynı fakültenin yüksek lisans öğrencisi Aysun Öztürk’ün tezinde değerlendirildi. Yaklaşık iki yıl süren ve 114 öğrencinin katıldığı tez çalışmasının sonuçlarına göre, merkezde uygulanan öğretim programının çocukların bilimsel süreç becerilerine anlamlı düzeyde katkı sağladı. Teze göre bu sonucun çıkmasında, öğretim programının öğrencileri düşünmeye, sorgulamaya, keşfetmeye, yaparak-yaşayarak öğrenmeye teşvik eden deney etkinliklerinin kullanılması ve bilimsel odaklı olması etkili oldu.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Aysun Öztürk’ü makamında ağırlayarak yaptığı çalışma nedeniyle tebrik etti. Başkan Atila, “Çocuklarımızın bilimsel düşünce yöntemiyle erken yaşlarda tanışması ve bu yönde ilerlemeleri için belediye olarak elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz” dedi.

Ege Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Aysun Öztürk de, Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Çocuklara bu kadar kapsamlı bilim eğitiminin verildiği destekleyici merkezlerin dünyada bile örneklerinin bulunmadığını dile getiren Öztürk, “Eğitim programları dahilinde öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek gerçekten çok faydalı bir yaklaşım. Öğrenciler okulda öğrendiklerini Merkez’de de uygulama imkanına sahip oluyorlar. Ve bunu uzun süreli yaptıkları için diğer bilim merkezleri ile fark ortaya çıkıyor. İnşallah bu tarz bilim merkezleri Türkiye’de yaygınlaşır. Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi gerçekten bu anlamda bir örnek” dedi. Tez çalışması kapsamında öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini, nasıl bilim adamı olunur, bilim adamı nasıl düşünür gibi becerileri ile bilime yönelik tutumlarını ölçtüklerini belirten Öztürk, “Yaptığımız çalışmayla öğrencilerin gelişimini izleme forsatı bulduk” dedi.