Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde üç kez kapatılan taş ocağının, tekrar açılması için başvuru yapılmasına tepki gösteren bölge sakinleri, "Evimizin dibinde taş ocağı istemiyoruz" dedi

Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’ndeki Niyazi Ersoy Oğulları İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş.’a ait, Erkoç Kırma Taş Tesisi’nin tekrar açılmasına yönelik halka tanıtma toplantısı, Germiyan Köy Kahvesi’nde yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililerin gözetiminde gerçekleşen toplantıya, şirket yetkilileri, Germiyan sakinlerinin ve Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyelerinin yanı sıra Çeşme Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nden katılan yetkililer de katıldı.

Germiyan Mahallesi’ne sadece birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan taş ocağının, bölgede hem sağlık sorunlarını tetiklediğini hem de ev ve arsalarda maddi hasara sebebiyet verdiğini belirten bölge halkı, ocağın tekrar açma çalışmalarına tepki gösterdi. 1980 yılından bu yana çalıştırılan taş kırma tesisine karşı yasal yollara başvurduklarını ve en sonuncusu üç ay önce sonuçlanan davaların tamamının kazanılarak tesisin kapatıldığını hatırlatan Germiyanlılar, mahkeme kararıyla 3 kez kapatılan ocağın, bir kez daha açılmak için başvurmasını eleştirdi.

Şirket yetkilileri tarafından yapılan sunumda; tesisin bulunduğu dağın Germiyan’a bakmayan tarafına yapılacağı ve bölgeye olan etkilerinin azaltılması için çalışmalar yapılacağı öne sürüldü. Germiyan sakinleri ise; tesisin açılması için yapılan söylemlerde hep benzer şeylerin söylendiğini, taşınacağı söylenen yerin tesisin ilk kurulduğu alanın sadece 50 metre uzağında olduğunu belirtti.Taş ocağının, evlerin duvarlarında çatlaklara sebebiyet verdiğini, zeytin arazilerini olumsuz etkilediğini vurgulanırken, "Evlerimizin dibindeki tesise karşıyız" denildi.

Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu adına konuşan Avukat Şehrazat Mercan, "Çevre Bakanlığı, bu havzadaki 4 tane taş ocağı kırma eleme tesisinin hiçbirinin açılma taleplerinin hayır demedi. Bu bölge bu kadarını kaldırabilecek mi hiç incelenmiyor" dedi. Germiyan halkının şimdiye kadar ocaklara karşı açtığı tüm davaları kazandığına dikkat çeken Mercan, "Faaliyete geçen taş kırma tesisleri sadece mahkeme süresince açık kalabiliyor, arada çalıştıkları süreyi fayda sayıyor fakat verdiği etki ve zararlar kalıcı oluyor" diye konuştu.

Germiyan sakinlerinin şikayet ve itirazları üzerine sık sık kesintilerin yaşandığı toplantıda, yapılan müdahalelerle şirket tarafından yaptırılmak istenen sunumun tamamlanmasına müsaade edilmedi. Oturumda, taş kırma tesisine olan tavırlarını belirtmek için el kaldırarak oylama talep edildi. Gözetmenler ve şirket adına katılanlar haricinde herkesin ’hayır’ oyu kullandığı toplantı, şikayetler mahallede yaşayanlar tarafından sözlü ve yazılı olarak moderatörlüğünü gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.