İzmir’in sağlık turizminde kaderini değiştirmeyi amaçlayan ve “Engelli Ulaşılabilir, Sürdürülebilir ve 3.Yaş Grubu için Herkese Turizm” temasıyla düzenlenen Uluslararası 1.EURO MENA (Avrupa-Orta Doğu-Kuzey Afrika Ülkeleri Birliği) Forumu, Çeşme Radisson Blu Hotel’de başladı. Vali Mustafa Toprak’ın açılışa katıldığı toplantıya, davet edildikleri halde İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediyesi’nden bir tek yetkilinin dahi katılmaması dikkatlerden kaçmazken, Avrupa-Orta Doğu-Kuzey Afrika Ülkeleri Birliği ortak deklerasyon imzalamaktan vazgeçti.

I.Izmir Euro - Mena Tourism For All Forum & Expo gözünü sağlık turizmine diken İzmir’in, 100 milyar dolarlık bu pazardan aslan payını almak için atağa geçmesini hedefliyor. İlk kez düzenlenen uluslararası forumla 23 ülkeden konunun uzmanları İzmir’de, yaşlı ve engelliler için geleceğin yol haritasını ortaya koyacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası’nın başkanlığını yaptığı İZMİRCVB , THY, TÜRSAB, İzmir Üniversitesi Hastanesi, İZSATU, ETİK, SKAL İZMİR, TEOS LIONS, İzmir Kent Konseyi, İzmir Kent Federasyonu, Avrupa-Türk İş Adamları İşbirliği Konseyi (ATİK-TUDEİK) ile Di-Ar Turizm işbirliğinde gerçekleşen forum ve fuara, 23 ülkeden kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri katılarak engelli ve yaşlı bakımında atılacak adımları belirliyor. Forumda gelişmiş ülkelerin deneyim ve tecrübeleri, gelişmekte olan ülkelerle paylaşılacak. Ayrıca BM 2002 Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı ve Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında bu konudaki “en iyi uygulamalar” değerlendirilecek, gelecek eylem planı da tartışılacak. Forumda sağlık sektörünün İzmir temsilcileri ise bu yeni iş sahasında kentin söz sahibi olması için yapılanları anlatacak.

BELEDİYE BAŞKANLARI KATILMADI

1 Aralık tarihine kadar sürecek forum ve fuara seçilmiş yerel yöneticiler olan belediye başkanlarından kimsenin katılmaması dikkatlerden kaçmadı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel ve davetlilerin katıldığı foruma yeterli katılımcı bulunmaması üzerine salon boş kaldı. Forumun organizasyonunu üstlenen Di-Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, ’’Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu ve Vekili Sayın Sırrı Aydoğan’ın davetli oldukları halde gelmemeleri hoş olmadı. Kendilerini 45 dakika boyunca bekledik. Çeşme Belediye Başkanımızın da katılmasını bekledik. Düzenlediğimiz bu forumla hedefimiz İzmir’in sağlık turizminden yılda 1 milyar dolar kazanmasıydı. Maalesef, MENA-ENAT da ortak deklerasyon imzalamaktan vazgeçti. Bu yüzden neler kaçırdığımızı bilemezsiniz. Çok üzgünüm’’ diye konuştu.