Geçtiğimiz hafta 127 ülkeye yeşil pasaportla vizesiz seyahat özgürlüğüne kavuşan ihracatçılar, nisan ayında 60 ihracatçı birliğinin olağan mali genel kurul toplantılarında bir araya gelecek.

Türkiye genelinde 65 bini aşan ihracatçı, genel kurullarda 2016 yılını değerlendirme fırsatı yakalarken, 2017 yılı iş programı ve bütçelerini da karara bağlayacak. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin genel kurul maratonu ise 7 Nisan 2017 Cuma günü Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin genel kurulu ile başlayıp, 28 Nisan 2017 Cuma günü Ege Maden İhracatçıları Birliğinin genel kurulu ile noktalanacak. Ege İhracatçı Birliklerinde mali genel kurullara katılma hakkına sahip 5 binin üzerinde ihracatçı firma bulunduğu öğrenildi.

İhracatçı Birlikleri genel kurullarının en üst karar organı olduğunu ve sektörlerin ihracat politikalarına yön verici özelliği bulunduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yılda bir kez yapılan olağan genel kurul toplantılarına, birliklerinin genel kurullarına katılma hakkına sahip olan tüm ihracatçıları katılmaya davet etti. 23 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla son 3 yılda 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan ihracatçıların hususi (yeşil) pasaport sahibi olmalarının yolunun açıldığını hatırlatan Ünlütürk, “Yeşil pasaport sahibi olabilecek ihracatçıların kriterlerinde iki hususun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir tanesi tarım ürünleri ihracatçısı firmalar için ihracat rakamının ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilme kriteriyle uyumla hale getirilmesi, bir diğeri ise özellikle Hazırgiyim, tekstil ve deri sektörlerinde ihracatını dış ticaret sermaye şirketi üzerinden yapan imalatçı-ihracatçı firmaların yeşil pasaport alabilmesine olanak sağlanması. Bu iki hususun Türkiye genelinde ihracatçı birlikleri genel kurullarında gündeme geleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Genel kurul maratonu yaş meyve ile başlayacak, maden ile bitecek

Ege İhracatçı Birliklerindeki genel kurul maratonu, 7 Nisan 2017 Cuma günü Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile başlayacak. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise 14 Nisan 2017 Cuma günü genel kurul için bir araya gelecek. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği de, 18 Nisan 2017 Salı günü genel kurullarını arka arkaya yapacak. Yine Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul Salonu, 19 Nisan 2017 Çarşamba günü ise Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin genel kurul toplantıları için kapılarını açacak. 20 Nisan 2017 Perşembe günü Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 2016 yılı Mali Genel Kurul Toplantılarını gerçekleştireceği öğrenilirken, 21 Nisan 2017 Cuma günü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği genel kurul toplantısı, 27 Nisan 2017 Perşembe günü Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinin 2016 yılı mali genel kurul toplantısı, 28 Nisan 2017 Cuma günü ise Ege Maden İhracatçıları Birliğinin 2016 yılı olağan mali genel kurul toplantısı gerçekleşecek.

Öte yandan, 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri Kanununda ihracatçı birlikleri yönetim kurulları görev süreleri 4 yıla çıkarılmıştı.