Antalya’da düzenlenen 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nda turizm meslek okullarında “alkollü içki ve kokteyl hazırlama” dersinin alınan kararla müfredat programından çıkartılmasının yankıları sürüyor. Alınan kararda Eğitim Bir-Sen’in dersin kaldırılmasıyla ilgili getirmiş olduğu öneri etkili olurken, özellikle turizm camiasının büyük tepkilerine neden olan bu karara bir eleştiri, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler’den geldi. Dersin kaldırılmasının, turizm sektörünün doğasını aykırı olduğunu söyleyen Mehmet İşler, ayrıca turizm sektörüne gelecekte de birtakım yasaklamaların getirilmesinden dolayı endişe duyduğunun altını çizdi.

ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, konuyla ilgili düşünceleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

ULUSLAR ARASI REKABETTE GERİYE DÜŞERİZ

“Eğer biz bu dersi öğrencilerimize okullarda vermezsek, teorik açıdan alt yapısı olmayan öğrencilerimiz, sahada sadece uygulamayla öğrenmeye çalışacak. Bu sefer de, daha tehlikeli, zararlı veya müşteriyi memnun edemeyen birtakım sonuçlar ortaya çıkacak ki, bu durum turizmin doğasına aykırı olacaktır. Gençlerimizin sadece kendi deneme ve yanılma yöntemleriyle yapmaya çalışacakları bu iş, ayrıca bu ürünlerin saklanması korunması veya nasıl kullanılacağının bilinmemesi, uluslar arası rekabet alanında aleyhimize kullanılacak bir durum olarak karşımıza çıkacaktır.”

SEKTÖRE DİĞER YASAKLAMALARIN GETİRİLMESİNDEN KORKUYORUM

“Turizm sektörü, ülkemize kazandırdığı döviz ve istihdamdan ötürü Türk ekonomisinin en önemli alanlarından biridir. Çünkü, profesyonel bir iş yapıyoruz ve yaptığımız iş evrensel bir iştir. Bu işin de özünde arz talep dengesi yatmaktadır. Özellikle, gelen yabancı turistler bu ürünleri satın almak istediklerinde alkol konusunda yetersiziz ya da bu konuda bilgimiz yok dememiz, diğer ülkelerle olan rekabet şansımızı azaltacaktır. Bizim bu konuda yetişmiş kalifiye elemanlarımızın olmaması rakip olan diğer turizm ülkeleri açısından da bir boşluk olarak kullanılacaktır. Eğer, müşterinin böyle bir beklentisi varsa, serbest rekabet ekonomisinde bizim bu talebe karşı arz sunmamız gerekmektedir.Ancak bu dersin kaldırılma konusundan öte, gelecekte başka birtakım yasaklamalar veya düzenlemelerin gelmesinden korkuyorum. Ayrıca, sektörün uluslararası rekabet edebilme gücünü elinden alıcı kararlara kurban gitmesi olasılığı, beni endişelendiren diğer bir konudur.”

BİR AN ÖNCE BU YANLIŞTAN DÖNELİM

“Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerekmektedir. Turizmi kendi ellerimizle budayarak, kendi yaratmış olduğu gücü, dinamik rekabet ve imkanlardan mahrum etmeyelim. Turizm sektörünün bu tip şeylerle karşı karşıya bırakılması konusunda çok hızlı kararlar alınmaması gerekir. Sektörün daha birçok önemli sorunu varken, problemlerimize yeni sorunlar eklemeyelim.”

BU DERS, EN AZINDAN SEÇMELİ OLABİLİR

“Bu ders seçmeli olarak öğrencinin tercihine bırakılabilir. Çünkü, biz turizmi dışarıdan gelecek talebe göre şekillendirmeliyiz. Çünkü döviz ve pazar dışarıdan geliyor. Turistin beklentisine göre bizim müfredatımızı ve derslerimizi yönlendirmemiz gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak, dünyayla ilgili entegrasyon konusunda sorunlar yaşarız.”

ALINAN KARAR, 2023 ÜLKE TURİZMİ HEDEFLERİNE ENGEL

’’Biz, turizmi geliştirmek adına kararlar almalıyız.. Çünkü, turizm bu ülkenin en önemli ekonomik ve istihdam kaynağıdır. 2023 Türkiye’si için turizmde 50 milyar dolar gelir hedeflerken alınan bu kararla nasıl bu hedefe ulaşacağız? Turizm sektörünün önünün açıldığı takdirde, 2023 hedeflerine 5 yıl içerisinde dahi ulaşabiliriz.’’