Foça turizminin geliştirilmesi ve Foça’nın turizm anlamında yeni bir kimlik kazanması adına çalışmalara başlayan Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaflar Birliği (TUDER) bu çalışmaları kapsamında Ege Turizm İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler’le birlikte İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret ettiler.

FOÇA’YI BİR TURİZM BÖLGESİ HALİNE GETİRMELİYİZ

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Foça’nın koruyarak yaşatılabilecek bir turizm bölgesine dönüştürülmesi gerektiğini ifade ederek, “Foça’yı kendi ölçeğinde özgün unsurlarıyla kültürel ve turizm değeriyle ayakta tutmamız gerekiyor. Bu noktada, Foça’yı koruyarak yaşatabilmek te çok önemli. Foçamıza turistleri çekebilecek, Foça’nın değerini özümseyecek ve Foça’yı vatandaşımıza faydası olacak hale getirilebilecek bir turizm bölgesi olarak ilan etmemiz lazım. Bu noktada, TUDER Yönetim Kurulu Üyeleri’ne ve Sayın Mehmet İşler’e duyarlılıklarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

TUDER, ULVİ BİR GÖREVE SOYUNMUŞTUR

ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise TUDER’in Foça’nın turizm bölgesi olma yönünde yaptığı çalışmaların önemine değinerek, ”TUDER, bir menfaat gözetmeksizin, vatandaşlık ilkesine göre yapılan ve Foça’da katma değer koymak isteyen ulvi bir göreve soyunmuştur. Bu bağlamda, TUDER Başkanı başta olmak üzere diğer Yönetim Kurulu Üyeleri de Foça ve çevresinde istihdam yaratmış isimlerdir. Foça, yedi ayrı medeniyetin yaşadığı olağanüstü yerlerimizden birisi. Foça’da yaşamış ve hala yaşamakta olan bir medeniyetten bahsediyoruz. Foça, tarihiyle, zeytiniyle, balıkçılığıyla, tarımıyla adeta büyük bir turizm potansiyeline sahip önemli yerlerimizden birisidir. Foça maalesef, daha hala turizm alanı ilan edilmemiş durumda. Bu noktada, TUDER’in yapmış olduğu ve yapacakları çalışmalar adına vermiş oldukları gayreti takdir ediyorum. Sayın Valimiz Mustafa Toprak’a bizi makamında kabul ettiği ve bizlere konuşma fırsatı verdiği için kendilerine minnetlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

FOÇA’NIN TURİZM GELENEĞİNİ TEKRAR KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

TUDER Başkanı Işıl Dirim Kavitaş ise Foça’nın turizm kültüründen uzaklaştığını ve turizm geleneğini tekrar kazandırmak istediklerini belirterek “TUDER olarak Foçamızın son yıllarda bir değer kaybına uğradığını düşünüyoruz. Foça, 1967 yılında Türkiye’nin ilk pilot turizm yeri olma özelliğiyle sahiptir. Fakat, Foça turizm kimliğinden oldukça uzaklaştı. Biz Foça’nın turizm geleneğini tekrar kazandırmak istiyoruz. Bu yüzden, Sayın Valimiz Mustafa Toprak ile bir araya gelmek istedik. Kendilerine bizleri makamlarında ağırladıkları için kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Ayrıca TUDER Yönetim Kurulu Üyeleri, Foça’ya arkeolojik müze kurulması için İzmir Valisi Mustafa Toprak ile fikir alışverişinde bulunarak, müzeyle ilgili durum tespiti yapmak üzere ileriki bir tarih için İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı Foça’ya davet ettiler. Öte yandan, İzmir Valisi Mustafa Toprak’a Foça’yı temsil ürünlerden oluşan bir sepet hediye eden Foça TUDER Yönetim Kurulu Üyeleri, toplantı sonrasında da Mustafa Toprak’a plaket takdim ettiler.