Slow Food Foça Zeytindalı ekibi, İstanbul’da düzenlenen uluslararası konferansta deneyimlerini paylaştı. Slow Food Foça Zeytindalı Convivium Lideri Gül Girişmen, bir Slow Food projesi olan Earth Market’i (Yeryüzü Pazarı) ve bölge turizmine olan etkilerini detaylı bir sunum ile katılımcılara aktardı.

Hollanda’dan Rotterdam İşletme Fakültesi-Erasmus Üniversitesi ve Elgin & Co. Danışmanlık; Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Kültürel Miras, Turizm ve Misafirperverlik Uluslararası Konferansı - Heritage Tourism and Hospitality 2014”; 6-8 Kasım 2014 tarihlerinde, Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Slow Food Foça Zeytindalı Convivium Lideri Gül Girişmen, bir Slow Food projesi olan Earth Market’i ve bölge turizmine olan etkilerini detaylı bir sunum ile katılımcılara aktardı.

Kültürel mirasın, yerel planlama ve ev sahibi toplumun sürdürülebilir gelişiminin ayrılmaz bir unsuru olduğu temel konu olarak ele alındığı konferansta, Slow Food’un etkin rolünden bahsedildi. “Turizm destinasyon paydaşları; turist çeken mekanlar yaratma ve sunmada, somut ve soyut kültürel miras varlıklarının korunmasında nasıl başarılı olabilirler?” sorularına; Slow Food’un ve Earth Market’in de sürdürülebilir turizme etkileri, Foça Earth Market örnek alınarak, cevaplar verildi.

Üç gün süren konferans; uygulayıcı, danışman, devlet kurumları yetkilileri, ekonomi bakanlığı yetkilileri, kültürel kurumların ve vakıfların temsilcileri, bölgesel ve kent yönetimlerinin idarecileri, ekonomi ve kalkınma ajansları, yatırım ve tanıtım ajansları, pazarlama, uluslararası politika, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, ekonomi ve diplomasi alanındaki akademisyenler ve araştırmacılar ile kültürel mirasın gelişimi için geniş çaplı müzakereler yapan medya temsilcileri tarafından izlendi.

FOÇA YERYÜZÜ PAZARI NEDİR?

Uluslararası Slow Food Örgütü, Earth Market (Yeryüzü Pazarı) ağının, Türkiye’deki tek temsilcisi olan Foça Yeryüzü Pazarı, 23-27 Ekim tarihlerinde, İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Salone del Gusto çerçevesinde düzenlenen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda 39 pazar içinde birinci seçilmişti. Slowfood Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan Foça Yeryüzü Pazarı’nın seçilme nedeni olarak; pazarın öncelikle kadın üreticilerin yoğun olduğu bir pazar olması, küçük ölçekli bir uygulama olmasından ötürü kolay uygulanabilir model oluşturması ve doğal tarımın ve atalık tohumların öne çıkarılması olarak açıklanmıştı.