Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi’nce düzenlenen etkinlikte; ‘Lozan ve Mübadele’ konulu panel ve Dinçer Sümer’in ‘Sandalım Kıyıya Bağlı’ isimli eserin yorumu gerçekleştirildi.

Foça’da, Lozan Barış Antlaşması’nın 94 yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, aralarında Lozan Mübadilleri Vakfı İzmir üyelerinin de bulunduğu çok sayıda vatandaş ve Foçalılar katıldı. Etkinliğin ilk bölümünde, Yılmaz Mızrak’ın yönlendirdiği ‘Lozan ve Mübadele’ konulu panele; tarihçi ve araştırmacı yazar Recep Bozkurt ve yazarlar Cevat Yıldırım, Sevhan Beğendi ve Gülcan Erdem konuşmacı olarak katıldı. Lozan Antlaşması’nın meydana getirdiği tarihi, siyasi, ekonomik sonuçlar ve Türk-Yunan nüfus mübadelesinin sonucu duygusal etkiler; görsel ve yazılı belgeler gösterilerek, anılar ve gerçek aile öykülerinden alıntılar yapılarak anlatıldı. Muhacir yüreklerin katlandığı acı-tatlı anılar hatırlandı. İkinci bölümde ise, Dinçer Sümer’in ‘Sandalım Kıyıya Bağlı’ isimli eserini; Sevhan Beğendi, Ünal Atalay, Levent Onan ve Yılmaz Mızrak yorumladı. Akış, görsel ve ışıkları ise Yıldırım Türkel düzenlendi.

"Şükran ve minnetle anıyorum"

Etkinlikte konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "Dünyanın Türkiye’yi tam bağımsız bir ülke olarak tanıdığını kabul eden, cumhuriyetimizin kurucu belgesi Lozan Barış Antlaşması’nın 94. yıl dönümünde; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve tüm kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyorum’’ dedi. Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat da, ‘‘Lozan barışı görüşmelerinde Türk heyetine İsmet Paşa başkanlık etmiş, tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik ilkelerinden asla ödün verilmemiştir. Lozan, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin uluslararası alandaki saygın yerini, tam bağımsızlık ve eşitlik statüsünü kazandığı bir başlangıç noktası olmuştur. Bu anlaşma ulus devletimizin tapusudur. Ulusumuzun onurudur. Yaşasın Lozan, Yaşasın cumhuriyet, yaşasın Atatürk Türkiye’si’’ diye konuştu.

Kitaplarını imzaladılar

Foça Belediye Başkan Vekili Beyhan Türker, ‘Lozan ve Mübadele’ etkinliğinde emeği geçenlere teşekkür çiçeği sundu.

Etkinliğin başlamasından önce; yazar Cevat Yıldırım ‘Foça; Su, Deniz, Gediz’, yazar Sevhan Beğendi ‘Aliler ve Eleniler’ ve yazar Gülcan Erdem ‘Mübadil Oldum’ isimli kitaplarını imzaladı.